Sudan suspendira sporazum o otvaranju ruske pomorske baze na Crvenom moru

Sudanska vlada suspendirala je sporazum o uspostavljanju ruske vojne baze na Crvenom moru, izvijestila je 28. travnja televizija Al-Arabiya pozivajući se na svoje izvore.

“Sudan zamrzava sporazum potpisan od strane prethodnog režima. Obustavljeno je svako novo rusko vojno širenje u pomorskoj bazi Flamingo”, objavile su i RIA Novosti.

Sporazum je suspendiran sve dok ga parlament, Sudansko vijeće ili vlada te zemlje ne odobre.

Al Mansour Bulad, glasnogovornik sudanskog ministarstva vanjskih poslova, izjavio je za rusku državnu agenciju da tamošnje MVP još nije službeno potvrdilo da je dokument zamrznut. O tome još nema podataka niti u sudanskim medijima, napominje izvor.

Istodobno su se, prema navodima društvenih mreža, sudanske vlasti dogovorile o vojno-tehničkoj suradnji Sudana i Sjedinjenih Država.

Podsjećamo: u prosincu prošle godine Rusija i Sudan potpisali su sporazum o stvaranju logističkog centra za rusku mornaricu u Sudanu.

11. travnja ruski obavještajni brod “Ivan Khurs” pristao na molu u Port Sudanu na Crvenom moru. Prije toga, 28. veljače, u Port Sudan stigla je vodeća fregata projekta 11356R Crnomorske flote “Admiral Grigorovich”, opremljena brodskim raketnim sustavom “Kalibr-NK”.

Pa iako službenih potvrda ove vijesti još nema, jasno je koje su intencije nove sudanske vlade. Možda će, kako to uvijek i biva na geopolitičkom Istoku i u mentalitetu njegovih naroda – ona s ovim pitanjem znati vješto trgovati.

Više o ovoj temi možete pročitati u našoj zanimljivoj analizi ispod teksta.

 

Z. Meter: Crveno more, nova zona sukoba: Rusi grade pomorsku bazu

 

 

Komentari

komentar

You may also like