Sudan, treća arapska zemlja u tri mjeseca, normalizirao odnose s Izraelom

Treća arapska zemlja u tri mjeseca, nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahraina, normalizirala je, posredstvom Trumpove administracije, odnose sa Izraelom.

Za sada ipak nema govora o potpunoj uspostavi diplomatskih odnosa, pošto se, u zajedničkoj izjavi, ne spominje otvaranje veleposlanstava.

Prva arapska zemlja koja je uspostavila diplomatske odnose s Izraelom bio je Egipat 1979., dok su diplomatski odnosi između Izraela i Jordan uspostavljeni 1994.

“Danas ogromna pobjeda za SAD i mir u svijetu. Sudan je pristao na mir i sporazum o normalizaciji s Izraelom! Uz Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein, riječ je o tri arapske zemlje koje su to učinile u nekoliko tjedana”, napisao je Trump na Twitteru i objavio zajedničko priopćenje SAD-a, Sudana i Izraela.
Trump je najavio, u istoj objavi, da će i druge arapske zemlje normalizirati odnose sa SAD-om. Ranije se spekuliralo da bi, možda i najvažnija država u arapskom svijetu, Saudijska Arabija mogla normalizirati odnose s Izraelom, budući da je njen bliski saveznik Bahrein učinio isto.
Normalizaciji odnosa prethodilo je američko skidanje Sudana s liste zemalja koje sponzoriraju terorizam, nakon što je Sudan pristao isplatiti 355 milijuna dolara odštete američkim žrtvama. U zajedničkom priopćenju ističe se da je sudanska prijelazna vlada “demonstrirala hrabrost i predanost borbi protiv terorizma”.

Komentari

komentar

You may also like