Vojni udar u Sudanu: zatočen premijer i ministri, vojska upala u sjedište televizije

Članovi sudanske prijelazne vlade i drugi civilni čelnici uhićeni su u vojnom udaru, piše BBC.

Premijer Abdallah Hamdok je među onima za koje se navodi da su ih neidentificirani vojnici stavili u kućni pritvor. Uhićeni su i drugi visoki dužnosnici prijelazne vlade. General Abdel-Fattah Burhan je u televizijskom obraćanju obznanio da prijelazna civilna vlada više nema legitimitet. Prodemokratski prosvjednici izašli su na ulice glavnog grada Kartuma.

Vojni generali i civilni čelnici su u sukobu otkako je prije dvije godine svrgnut dugogodišnji vladar Omar al-Bashir i uspostavljena prijelazna vlada. Na video snimkama iz glavnog grada sjevernoafričke države u ponedjeljak se vidi kako prosvjednici postavljaju barikade i ulaze u područje u blizini vojnog stožera. Postoje izvješća o pucnjavi, ali ti podaci nisu potvrđeni. Liječnici za AP tvrde da je zasad u prosvjedima ozlijeđeno najmanje 12 osoba.

U priopćenju ministarstva informiranja na Facebooku navodi se da su zatvaranja izvršile “zajedničke vojne snage”, a uhićeni se drže na “nepoznatom mjestu”. Ministarstvo je priopćilo da su vojnici upali u sjedište državne televizije u Omdurmanu i tamo pritvorili osoblje. Također se navodi da je premijer Hamdok pritisnut da podrži puč, ali odbija to učiniti te je pozvao ljude da nastave s mirnim prosvjedima kako bi “obranili revoluciju”.

Posebni izaslanik UK za Sudan , Robert Fairweather, tvrdi kako su vojna uhićenja civilnih vođa “izdaja revolucije, tranzicije i sudanskog naroda”. SAD, UN, EU i Arapska liga također su izrazile duboku zabrinutost. Svjedoci kažu da je internet isključen i da su vojska i paravojne postrojbe raspoređene diljem grada. Zračna luka Kartum sada je zatvorena, a međunarodni letovi su obustavljeni.

Glavna sudanska prodemokratska skupina pozvala je svoje pristaše da se odupru vojnom udaru. Posljednjih tjedana došlo je do eskalacije napetosti u Kartumu. Dio prosvjednik je pred predsjedničkom palačom zahtijevao da vojska svrgne “neuspjele” civilne vođe. Bio je to neobičan pokušaj legitimiranja vojnog preuzimanja, pod krinkom narodnog prosvjeda. Gotovo tjedan dana kasnije održan je protuprosvjed. Ovog puta, veći broj ljudi izašao je na ulice u potpori civilnoj vlasti.





Vojne i civilne prijelazne vlasti zajedno vladaju otkako je predsjednik Bashir svrgnut nakon višemjesečnih uličnih prosvjeda 2019. godine. Dogovoren je sporazum o podjeli vlasti između vojske i labave koalicije skupine “Snaga za slobodu i promjene” (FFC). Ovakva “vlada” je trebala vladati još godinu dana s ciljem održavanja izbora i prelaska na civilnu vlast. No, dogovor je bio na slabim temeljima, s velikim brojem suparničkih političkih skupina i podjelama unutar same vojske. Napetosti su dodatno porasle nakon što je u rujnu spriječen pokušaj državnog udara koji se pripisuje sljedbenicima Bashira. Sudan ne može pronaći funkcionalan politički sustav od neovisnosti 1956. godine i doživio je brojne državne udare i pokušaje puča.

Komentari

komentar





You may also like