Ruski lovac Su-27 oborio američki dron Reaper iznad Crnog mora!

Ruski avion Su-27 oborio je američki dron MQ-9 Reaper danas, tvrde iz Washingtona.

Dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 letjeli su iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, prema američkom dužnosniku. Jedan od aviona potom je oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na stražnji dio drona, rekao je dužnosnik. Oštećenje propelera prisililo je SAD da “spusti” dron u međunarodnim vodama u Crnom moru. Američko ratno zrakoplovstvo objavilo je priopćenje optužujući ruske letjelice da su se ponašale “neoprezno, ekološki neispravno i neprofesionalno”, prenosi CNN

Unatoč prvotnim medijskim natpisima da su letjelice došle u kontakt (sudarile se), sve je izglednije da je dron pogođen. Rečenične konstrukcije koje koriste neki američki dužnosnici kako ne bi priznali da je dron zapravo oboren su zapanjujuće. Tako je glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder kazao: “Zbog oštećenja, bili smo u poziciji da zapravo moramo srušiti dron u Crno more”, dodajući da dron nije mogao letjeti nakon oštećenja.

“Naš zrakoplov MQ-9 izvodio je rutinske operacije u međunarodnom zračnom prostoru kada ga je presreo i pogodio ruski zrakoplov, što je rezultiralo padom i potpunim gubitkom MQ-9”, rekao je general američkih zračnih snaga James Hecker, prenosi AP.

No, rusko Ministarstvo obrane kaže da njihovi borbeni zrakoplovi nisu došli u kontakt s američkim dronom koji se srušio u Crno more, rekavši umjesto toga da se bespilotna letjelica srušila zbog “oštrog manevriranja”. “Ruski lovci nisu koristili svoje naoružanje, nisu došli u kontakt s bespilotnom letjelicom i sigurno su se vratili u svoj matični aerodrom”, priopćilo je ministarstvo, prenosi RIA.

“Američka bespilotna letjelica MQ-9 otkrivena je ruskim sredstvima kontrole zračnog prostora u blizini Krimskog poluotoka i prekršila je granice područja privremenog režima zračnog prostora uspostavljenog tijekom specijalne operacije”, tvrde iz ruskog ministarstva te navode da je dron isključio transponder i da nije letio prema “međunarodnim standardima”.





Ruski Su-27 krenuo je prema Krimu i tamo je sletio nakon ovog incidenta, kaže američki dužnosnik. Nije poznato ima li oštećenja na Su-27. MQ-9 Reaper nije nipošto mali dron. Raspon krila mu je veći nego raspon Su-27 (20 metara naspram 15). No, Su-27 je sa svoja 22 metara dvostruka duža letjelica. Dron je težak 2.2 tone, a može poletjeti s još toliko tereta.

Ruske i američke letjelice djelovale su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prvi poznati sudar i potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi. SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora još od prije početka rata, koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice MQ-9 Reaper mogu letjeti i do 15 000 metara visine, prema američkim zračnim snagama, imaju senzore i sposobnost prikupljanja obavještajnih podataka tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što ih čini idealnim za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru.

Glasnogovornik američkog State Departmenta rekao je da će pozvati na razgovor ruskog veleposlanika u SAD-u zbog “nesigurnog presretanja”. Očekuje se da će se Anatolij Antonov, ruski veleposlanik u SAD-u od 2017., sastati s visokim američkim dužnosnicima.





Komentari

komentar

You may also like