Süddeutsche Zeitung: sukob Bundestaga i Kongresa SAD-a oko „Sjevernog toka 2“

Foto: bundestag.de

Predsjednik Odbora za ekonomiju i energetiku njemačkog Bundestaga Klaus Ernst pozvao je senatore i članove Zastupničkog doma američkog Kongresa na suzdržavanje od planiranog pooštravanja američkih sankcija protiv gotovo već izgrađenog plinovoda „Sjeverni tok 2“, piše njemački medij Süddeutsche Zeitung.

„Kao izabrani predstavnici američkoga naroda, vi bez sumnje i po pravu pokazujte protivljenje svim pokušajima miješanja u unutarnje stvari Texasa, Wisconsina ili Pennsylvanije. Europa, sa svoje strane, očekuje, da vi uvažavate odluke koje su demokratskim putom bile usvojene u okviru Europske unije“, navedeno je u obraćanju spomenutog njemačkog političara, koje je preneseno u  Süddeutsche Zeitungu.

Predmet spora je zakonski prijedlog u Kongresu, koji, prema ocjeni njemačke vlade, može omesti završetak izgradnje i uvođenja u eksploataciju plinovoda „Sjeverni tok 2“, navodi taj medij. Njime se traži jačanje već postojećih američkih sankcija. Promjene (proširenje sankcija) bi ugrozile europske tvrtke, osiguravajuća društva, osiguranje tvrtki, čak i službenih osoba putom blokade njihovih računa i zabrane ulaska u zemlje koje su američke saveznice. Meta sankcija mogu biti i bilo koje osobe, koje makar i indirektno mogu biti procjenjene kao odgovorne za dovršetak plinovoda po kojemu ruski plin mora stizati u Njemačku. U SAD-u taj prijedlog zakona podržavaju i demokrati i republikanci.

Ernst u obraćanju predsjednici Kongresa Nancy Pelosi upozorava kako „eksteritorijalna primjena američkih sankcija potkopava transatlantsko partnerstvo i nanosi štetu ugledu SAD-a i američkog gospodarstva u EU“. Optužbe, kako će taj plinovod dovesti do njemačke ovisnosti o Rusiji nisu utemeljene, navodi Ernst. Njemačka vlada tekođer je reagirala na takv zabrinutost, između ostaloga i dajući potporu izgradnji LNG terminala (u Njemačkoj) koji može primati još veće količine američkoga ukapljenog plina (kako bi se ukazalo na neopravdanost strahova o njemačkoj energetskoj ovisnosti o ruskom plinu). Taj bi terminal trebao pripomoći diversifikaciji izvora. Osim toga, njemačka je vlada vrlo aktivno i uspješno stala na stranu sklapanja novog petogodišnjeg rusko-ukrajinskog ugovora o isporukama ruskog plina u Europu kroz ukrajinski teritorij (ptpisan u prosincu prošle godine) i time izišla u susret svim američkim glavnim zahtjevima.

Međutim, očito Washingtonu ni to nije dosta.





„Sukob oko „Sjevernog toka 2“ prerasta u sukob između Bundestaga i američkog Kongresa“, zaključuje Süddeutsche Zeitung.

Komentari

komentar





You may also like