Sukob oko podmornica: prvi razgovor između čelnika Francuske i Australije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je danas s australskim premijerom Scottom Morrisonom po prvi put otkako je prekinut diplomatski odnos zbog spora između dviju zemalja, prenosi Reuters.

Spor je nastao nakon što je Australija odustala od sporazuma o kupnji podmornica od Francuske u korist sporazuma AUKUS sa SAD-om i UK o podmornicama na nuklearni pogon. Odlučujući za američke nuklearne podmornice umjesto francuskih na dizelski pogon, Macron je rekao da je Canberra “pokvarila odnos povjerenja između naše dvije zemlje”. Macron je relativno brzo telefonski razgovarao s Bidenom, a Francuska je vratila veleposlanika u Washington nakon što ga prvotno povukla. Ipak, Australija je mnogo duže ostala nepoželjni saveznik, a Pariz je dugo odbijao bilo kakav kontakt s Canberrom. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian nazvao je tadašnje postupke Australije zabijanjem “noža u leđa”.

“Sada je na australskoj vladi da predloži opipljive akcije koje utjelovljuju političku volju australskih vlasti da redefiniraju osnovu našeg bilateralnog odnosa i nastave zajedničko djelovanje u Indo-Pacifiku”, stoji u priopćenju iz Elizejske palače. Pariz također inzistira na financijskoj odšteti za otkazani ugovor iz 2016. vrijedan 50 milijardi australskih dolara (oko 31 milijarda eura).

Komentari

komentar

You may also like