Sukob oko ribolova: London poziva francusku veleposlanicu, Pariz prijeti sankcijama

Spor između Londona i Pariza oko ribolovnih dozvola u kanalu La Manche se produbljuje. Tako je prekjučer francuska obalna straža naredila britanskoj kočarici da pristane u luku Le Harve, a brod je potom Francuska zaplijenila. Sada će London pozvati francusku veleposlanicu na konzultacije kao vrstu opomene i žalbe.

Pariz zamjera Velikoj Britaniji da je ribarima nakon Brexita dala premalo ribolovnih dozvola. Šefica britanske diplomacije Liz Truss smatra da su akcije koje razmatra Francuska “neopravdane” i naložila je svojoj državnoj tajnici zaduženoj za Europu, Wendy Morton “da pozove francusku veleposlanicu” Catherine Colonnu, navela je glasnogovornica britanske vlade u priopćenju, prenosi AFP.

“Ponavljamo da je vlada odobrila 98 posto zahtjeva za dozvole plovila EU-a za ribolov u vodama Velike Britanije”, dodala je glasnogovornica, pozivajući se na podatak koji Francuska osporava i govori o 90 posto.

U srijedu je Francuska objavila popis sankcija koje bi mogle stupiti na snagu od 2. studenoga ako ne bude potrebnog napretka u ribolovnom sporu s UK, rekavši da već radi i na drugom krugu sankcija koje bi mogle podrazumjevati gašenje opskrbe električnom energijom britanskih otoka u kanalu. Francuska bi, također, mogla pojačati granične i sanitarne provjere robe iz Britanije, uskraćujući njezinim ribarskim brodovima pristup određenim lukama i pojačati provjere kamiona koji voze između dviju zemalja, navodi se u zajedničkom priopćenju francuskog ministarstva pomorstva i europskih poslova.

Komentari

komentar

You may also like