Sukob se širi na Moldaviju: Novi napadi u Pridnjestrovlju u kojima su srušeni radijski tornjevi

Dvije eksplozije uništile su najveće telekomunikacijske tornjeve u moldavskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje danas ujutro. Prema medijskoj agenciji Ministarstva unutarnjih poslova, eksplozije na Pridnjestrovskom radiotelevizijskom centru (PRTC) u gradu Maiak, okrugu Grigoriopol, dogodile su se u 6:40 i 7:05 po lokalnom vremenu. Žrtava nije bilo.

Incident je uslijedio nakon što je Ministarstvo državne sigurnosti (MGB) separatističke regije u Tiraspolu napadnuto sinoć iz bacača granata. Incident je praćen špekulacijama iz ruskih medija u kojoj se tvrdi da se Rumunjska, članica NATO-a, sprema zauzeti Pridnjestrovlje. Napadi, ali i tvrdnje iz ruskih medija tretirane su kao provokacija od strane moldavskih vlasti. Dok je učinak napada na prazno sjedište MGB-a bio poprilično simboličan, uništavanje antena ima konkretne posljedice. Naime, Moldavija je zabranila ruske radio i TV postaje na svom teritoriju, ali nije u stanju provesti tu odluku u Pridnjestrovlju, koje je pod kontrolom proruskih separatista od ranih 1990-ih. S druge strane, moldavske vlasti neprestano pokušavaju spriječiti eskalaciju sukoba u separatističkoj regiji. Kapacitet PRTC-a da još uvijek prenosi ruske radio i TV postaje nije poznat. Separatističke vlasti samo su potvrdile da dvije najmoćnije antene nisu više u funkciji: jedna od jednog megavata, druga od pola megavata. Obje antene su prenosila radijske programe iz Rusije. Radio centar izgrađen je krajem 1960-ih. Ukrajinsko Ministarstvo obrane tvrdilo je, nakon napada granatama u Tiraspolu, ali prije nego što su srušene telekomunikacijske antene, da će se ruske provokacije u Pridnjestrovlju nastaviti. Kao dokaz su naveli naznake najviših pridnjestrovskih dužnosnika o pripremi bunkera, tri dana prije napada ministarstva granatama.

Teritorij Pridnjestrovlja koristit će se ili kao “mobilizacijska pričuva” (trenutno je tamo 2500 ruskih vojnika, a ruski državljani mogu pristupiti vojsci), ili za pokretanje napada na Ukrajinu, komentiralo je Ministarstvo obrane u Kijevu. Ukrajina je stalno upozoravala da Rusija pokušava potkopati stabilnost u Pridnjestrovlju. U Pridnjestrovlju živi i nešto manje od 30% Ukrajinaca. General bojnik Rustam Minnekajev, zamjenik zapovjednika Središnjeg vojnog okruga Rusije, ustvrdio je 22. travnja da je u Pridnjestrovlju “potisnuto stanovništvo koje govori ruski jezik” i da ga se mora spasiti. “Od početka druge faze specijalne operacije, jedan od ciljeva ruske vojske je uspostaviti punu kontrolu nad Donbasom i južnom Ukrajinom. To će osigurati kopneni koridor za Krim, kao i utjecati na vitalnu infrastrukturu ukrajinskog gospodarstva te luka na Crnom moru kroz koje se isporučuju poljoprivredni i metalurški proizvodi”, opisao je Minnekajev ciljeve ruske vojske, a prenosi Deutsche Welle.

Komentari

komentar

You may also like