Sukob Turske i UN-a oko kvarta u Cipru

Turski predsjednik Erdogan je početkom ovog tjedan posjetio Cipar povodom 47-me obljetnice turskog zauzimanje sjeverne strane otoka. Tom je prilikom dao nekoliko izjava koje su nanovo započele nikad razriješen diplomatski i politički sukob koji je kamen spoticanja između Turske i EU, ali i Turske i UN-a.

Naime sjeverna trećina otoka i sjeverni dio glavnog grada Nikozije je pod turskom upravom, a Tursku Republiku Sjeverni Cipar priznaje samo Ankara. Turska vojska je 1974. upala na otok zbog straha da će vojna hunta s podrškom iz Atene zauzeti otok i istisnuti ciparske Turke koji bi postali građani drugog reda.

Erdogan je u ovotjednoj posjeti otoku najavio izgradnju novog predsjedničkog kompleksa u Nikoziji. Osim toga, skoro 50 godina UN-ovog truda za pronalaskom rješenja s kojim bi sve strane bile zadovoljne je proglasio neiskorištenim vremenom. Za kraj, najavio je da podržava politiku o dvije odvojene i zasebne države. Takvo rješenje je protivno onome što žele Grčka, EU i UN. Oni žele bizonalnu i bikomunalnu federaciju koja će ipak biti jedna država.

No, točka prijepora koja je izazvala jučerašnju diplomatsku intervenciju UN-ovog Vijeća sigurnost jest najava turske strane o otvaranju dijela spornog kvarta i bivšeg turističkog resora Varosha (ili Maras na turskom). Osudu Vijeća sigurnosti su potpisale svih 15 država članica.

Ersin Tatar, predstavnik ciparskih Turaka, je u utorak najavio da će dio Varoshe velik 3.5 četvornih kilometara biti vraćen iz vojne u civilnu upotrebu. Naime, Varosha je nekadašnje turističko naselje s pješčanom plažom je kompleks apartmana i napuštenih hotela. Danas je okruženo bodljikavom žicom uz upozorenja da je zabranjen ulazak. Manji dio kvarta je bio namijenjen i za stanovanje lokalnog stanovništva.

Oko 15 000 Grka je napustilo kvart bježeći pred turskom vojskom 1974. Vijeće sigurnosti je 1984. donijelo rezoluciju prema kojem je “nedopustivo” naseljavanje Varoshe od strane bilo koga osim prijašnjih stanovnika.
Novu najavu turske strane su komentirali: “Vijeće sigurnosti oštro osuđuje najavu vođe ciparskih Turaka o daljnjem otvaranju ograđenog dijela Varoshe. Izražavamo duboku zabrinutost vezanu zbog ove jednostrane odluke koja je protivna prijašnjim rezolucijama i odlukama. Pozivamo na hitno djelovanje kako bi obrnuli svi koraci u Varoshi od kolovoza 2020.” Vijeće tvrdi da turske akcije “podižu napetosti na otoku i štete mogućnosti suživota”, prenosi Euronews.

Turska diplomacija obično brzo i oštro odgovara na optužbe. To je bio slučaj i ovoga puta. U objavi ministarstva vanjskih poslova su napisali kako su informacije na osnovi koji je Vijeće donijelo odluku zasnovana na “grčkoj propagandi” te da su “nekonzistentne s realnim stanjem na otoku”, prenosi Daily Sabah.

Tvrde da Varosha pripada turskoj strani te da je odluka da je se ogradi i nenaseljava samo znak dobre volje iz Turske. Tvrde da nije donesena odluka o naseljavanju tog dijela naselja, već samo da se miče iz statusa vojne upotrebe. Ako i bude bila naseljavana nekada, to će biti u okviru poštivanja prava vlasništva, tvrde Turci.

 

 

 
Komentari

komentar

You may also like