Sukob u Sredozemlju: SAD prijete Libanonu ako dobije iransku naftu

Grupa američkih kongresmena, koji su prošlog tjedna posjetili libanonski glavni grad Bejrut, upozorili su na „vrlo pogubne posljedice“ po Libanon u slučaju ako ta zemlja dobije naftu iz Irana koji je pod američkim sankcijama, objavio je u ponedjeljak, 6. rujna, medij The New Arab.

O ovoj smo temi pisali nedavno, upozoravajući na mogući opasni incident u Sredozemnom moru u koje su uplovila tri iranska tankera s naftom za Libanon.

Prema specijaliziranom medijskom resursu Tanker Trackersu, tri iranska tankera trenutno plove u Libanon, što je rezultat prošlomjesečnog sporazuma između Irana i Libanona,  postignutog uz sudjelovanje moćnog libanonskog šijitskog pokreta Hezbollah, koji je pod utjecajem Teherana.

Prijašnja američka upozorenja Beirutu, uz napomenu da SAD rade na dostavi egipatske nafte Libanonu, i da pregovaraju sa Svjetskom bankom, Egiptom i Jordanom oko mogućeg tranzita električne energije kroz sirijski elektroenergetski sustav, kao i strahovi od mogućih incidenata potaknuli su UN na osiguranja 10 milijuna dolara humanitarne pomoći kako bi Libanon mogao hitno kupiti prijeko potrebno gorivo.

Prema navodima Reutersa od 2. rujna, koji se poziva na pouzdane izvore, prva pošiljka iranske nafte Libanonu će biti transportirana kroz Siriju auto-cisternama kako bi se izbjegle komplikacije povezane sa sankcijama.

“Odluka da se trgovačkim brodom dođe u Siriju ne temelji se na strahovima od mogućeg napada Izraela ili Sjedinjenih Država, već je određena unutarnjim razmatranjima”, rekao je izvor u Beirutu za Reuters.





SAD i Iran pred sukobom u Sredozemnom moru

 





Komentari

komentar

You may also like