Sukob u Sudanu prerasta u rat punog razmjera: Gori sjedište vojske, avioni lete iznad glavnog grada

Sudanska vojska pokrenula je zračne napade na bazu suparničkih paravojnih snaga u blizini glavnog grada u pokušaju ponovnog uspostavljanja kontrole nad kaosom u zemlji u kojima je poginulo 56 civila i deseci boraca.

Borbe koje su izbile jučer između vojnih postrojbi lojalnih generalu Abdelu Fattahu al-Burhanu i Snaga za brzu potporu (RSF), predvođenih generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, poznatim kao Hemedti, prvi su takav sukob otkako su obje frakcije udružile snage u protjerivanju predsjednika Omara Hasana al-Bašira u 2019.

Na kraju dana teških borbi, vojska je napala bazu RSF-a u gradu Omdurmanu, koji se nalazi uz glavni grad Kartum, rekli su svjedoci kasno u subotu. I vojska i RSF tvrdili su da imaju kontrolu nad sudanskom zračnom lukom i drugim ključnim instalacijama u Kartumu, gdje su tijekom noći bjesnile borbe. RSF i vojska natječu se za vlast dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prijelazne vlade nakon vojnog udara 2021.

U ranim jutarnjim satima u nedjelju, stanovnici su izvijestili da su tijekom noći čuli pucnjavu i eksplozije iz teškog topništva. Televizija Al Arabiya emitirala je snimke na kojima se vidi gusti stup dima koji se diže iznad nekih četvrti u Kartumu. Sudanska telekomunikacijska tvrtka MTN blokirala je internetske usluge u zemlji prema nalogu vladinog regulatora telekomunikacija.

Izvještavajući iz Kartuma, dopisnik Al Jazeere Haitham Ouit javio je da sukobi u središtu prijestolnice danas i dalje traju. “Od jutros čujemo eksplozije i pucnjavu iz teškog naoružanja. RSF kaže da je preuzeo kontrolu nad mnogim strateškim lokacijama u Kartumu, dok je sudanska vojska u izjavi rekla da je preuzela najveću vojnu bazu RSF-a na Karariju”, dodao je. “Na terenu još ništa nije jasno, situacija je još uvijek vrlo opasna i zemlja ide prema mračnoj stvarnosti”, rekao je dopisnik. Na ulicama glavnog grada prolaze oklopna vozila obje frakcije. Video koji je objavljen na Twitteru prikazuje, navodno, kako gori zgrada vojne uprave u glavnom gradu (nalazi se na dnu članka).

“Uplašeni smo, nismo spavali 24 sata od buke i kuće koja se tresla. Zabrinuti smo da ćemo ostati bez vode i hrane i lijekova za svog oca dijabetičara”, tvrdi Huda, mladi stanovnik južnog rekao je Kartuma za Reuters. “Toliko je lažnih informacija i svi lažu. Ne znamo kada će ovo završiti, kako će završiti”, dodao je. Tagreed Abdin, arhitekt koji živi u Kartumu, rekao je da je nestalo struje i da ljudi pokušavaju štedjeti baterije telefona. “Možemo čuti zračne napade, granatiranje i pucnjavu”, rekao je. Sindikati liječnika rekli su da je medicinarima i bolesnicima teško doći do bolnica i pozvali su vojsku i RSF da osiguraju siguran prolaz.





Videozapisi na društvenim mrežama prikazuju vojne zrakoplove kako lete nisko iznad grada, a čini se da barem jedan ispaljuje projektil.

Borbe su uslijedile nakon rastućih napetosti oko integracije RSF-a u vojsku. Neslaganje oko vremenskog rasporeda za to odgodilo je potpisivanje međunarodno podržanog sporazuma s političkim strankama o prijelazu na demokraciju. Sukobi su se poklopili sa svetim muslimanskim mjesecom Ramazanom kada stanovnici poste od zore do zalaska sunca. Dugotrajna konfrontacija mogla bi gurnuti Sudan u rasprostranjeni sukob dok se bori s ekonomskim slomom i plemenskim nasiljem, što bi izbacilo napore da se krene prema demokratskim izborima.

Vojska kaže da je pobjeda blizu

Vojska je u nedjeljnom priopćenju rekla da je “čas pobjede blizu”. “Molimo se za milost za nedužne živote koje je oduzela ova bezobzirna avantura koju je pokrenula pobunjenička milicija… Uskoro ćemo imati dobre vijesti za naše strpljive i ponosne ljude, ako Bog da”, piše u priopćenju službene vojske. Središnji odbor sudanskih liječnika izvijestio je da je najmanje 56 civila ubijeno, a 595 ljudi, uključujući borce, ranjeno otkako su izbile borbe. Otprilike polovica civila koji su ubijeni umrla je u pokrajinama izvan Kartuma, rečeno je. Deseci pripadnika vojnog osoblja također su ubijeni, priopćilo je liječničko povjerenstvo, ne navodeći konkretan broj.





U subotu ujutro RSF je tvrdio da je zauzeo predsjedničku palaču, rezidenciju zapovjednika vojske, državnu televizijsku postaju i zračnu luku u Kartum, sjeverni grad Merowe i zapadni Darfur. Vojska je te tvrdnje odbacila. Kasno u subotu, sudanske zračne snage rekle su ljudima da ostanu u kućama dok su provodile ono što su nazvale zračnim istraživanjem aktivnosti RSF-a, a vlada je naredila zatvaranje tvrtki, škola, banaka i vladinih ureda u nedjelju.

Međunarodne sile – Sjedinjene Američke Države, Kina, Rusija, Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni narodi, Europska unija i Afrička unija – pozvale su na trenutni prekid neprijateljstava. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je u subotu da se konzultirao s ministrima vanjskih poslova Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata te da su se složili da je ključno da uključene strane u Sudanu odmah prekinu neprijateljstva bez ikakvih preduvjeta. 

No, oružane snage su rekle da neće pregovarati s RSF-om osim ako se snage ne raspuste. Čelnik RSF-a Hemedti nazvao je vojnog zapovjednika Burhana “kriminalcem” i “lašcem”.

Komentari

komentar

You may also like