Sukob UK i Francuske oko otoka Jersey: UK poslala vojne brodove!

Ujedinjeno Kraljevstvo jutros je poslala dva moderna patrolna broda blizu obale otoka Jersey u kanalu La Manche, piše Reuters.

UK je poslala brodove nakon što su francuski ribari počeli blokirati najveću otočku luku Saint Helier nezadovoljni jer ne mogu dobiti licence za izlov nakon Brexita. Francuski ribari prijete da će zaustaviti opskrbu otoka, a Francuska je prijetila da će zatvorititi električnu energiju otoku. Naime, 95% energije dolazi iz Francuske podvodnim putem.

Prateći što se događa stvarnom vremenu na stranici marinetraffic.com (slika ispod preuzeta u 8:40), vidimo da su 20ak francuskih brodova blizu luke (svijetlo narančasta), a ispod i lijevo vidimo dva broda Kraljevske mornarice obojana svijetlo plavo. To su HMS Tamar i HMS Severn.

Otok Jersey od francuske obale udaljen je oko 30km, a od britanske više od 200km. Ipak, na otoku se priča engleski, koristi funta i vozi lijevom stranom. Unatoč tome, nije dio Ujedinjenog Kraljevstva, već ima zasebni parlament i zakonodavni sustav. Ipak, UK je ustavno zadužena za obranu otoka.

Francuska se oglasila kako je zabrana pristupa njihovim ribarima “brutalna i teška”. UK je odgovorilo da je reakcija Francuske “iznenađujuća i razočaravajuća, posebno kada je riječ o najbližim susjedima”.

Već smo pisali o problemima koje je Brexit donio za najpoznatiju suvremenu monarhiju. Nesuglasice oko granica i logističke prepreke zaoštrile su odnos UK i EU, ali i sa susjednom Irskom te razdor unutar samog UK sa Škotskom. Sada je, čini se, na redu i problem s Francuskom. Nastavak zbivanja na linku.
 

Komentari

komentar

You may also like