Sukobi i na području Zapadne obale

Područje Gaze nije jedino područje sukoba. Arapski i izraelski civili sukobljavaju se na ulicama gradova gdje su etnički izmiješani.

Koriste se kamenja, palice i noževi. Posebno su intenzivni sukobi u gradu Lod, koji se nalazi blizu Tel Aviva, a u kojem Palestinci čine još oko trećinu stanovništva.

Osim Loda, i sjeverni grad Kafr Kanna jučer je postao poprište sukoba između civila Arapa i snaga sigurnosti Izraela.  Naime, oklopljena izraelska policija zajedno s obavještajcima iz  Shin Bet pokušala je uhititi Kamal Khatiba, čelnika sjevernog ogranka Islamskog pokreta u Izraelu. Policiju su zasuli kamenjem, ali i pokojim metkom, piše DW. Policija je odgovorila na otpor u Kafr Kannu suzavcima, gumenim i pravim metcima, izvještava turska AA.

Ipak, najžešći sukobu, nakon Gaze, su na području Zapadne obale, gdje je živote izgubilo 11 Palestinaca, informira Reuters. Osim u istočnom Jeruzalemu gdje su prosvjedi i započeli, nemirno je i u gradovima Hebron and Nablus.

Zapadna obala jest teritorij okupiran od strane Izraela za vrijeme Šetodnevnog rata iz 1967. Zapadna obala, zapadno od Mrtvog mora i rijeke Jordan, jedno je od upravno najzamršenijih područja svijeta. Čak 167 “otoka” pod palestinskom upravom okruženo je izraelskim enklavama unutar kojih vrijeme zakoni države Izrael. Procjena iz 2017. govori o 2,75 milijuna Palestinaca i 390 tisuća Izraelaca na ovom području.

Komentari

komentar





You may also like