Sukobi izbili kod jeruzalemske džamije Al-Aksa posljednjeg petka ramazana

U zadnjim sukobima između Palestinaca i izraelske policije kod jeruzalemske džamije Al-Aksa u petak rano ujutru je ozlijeđeno 12 osoba, prema Palestinskom Crvenom polumjesecu, izvještava France 24.

Najnovije izbijanje nasilja na trećem najsvetijem mjestu islama dogodilo se danas, posljednjeg petka muslimanskog svetog mjeseca ramazana. Izraelska policija priopćila je da su Palestinci unutar kompleksa džamije Al-Aksa počeli bacati kamenje i pirotehnička sredstva oko zore u smjeru dobro čuvanih vrata koja vode do Zapadnog zida, najsvetijeg mjesta gdje se Židovi mogu moliti.

Policija je odgovorila protunapadom ispalivši gumene metke. “Nastavit ćemo odlučno djelovati protiv izgrednika i odmetnika radi javne sigurnosti i sigurnosti”, piše u priopćenju policije. Nasilje je završilo oko sat vremena kasnije nakon što su drugi Palestinci intervenirali u kompleksu, uvjeravajući bacače kamena i policiju da se povuku. Služba hitne pomoći Palestinskog Crvenog polumjeseca priopćila je da je zbrinula 12 osoba od ozljeda. No, napetosti su i dalje visoke u srcu Jeruzalema, Starog grada, dijela istočnog Jeruzalema kojeg je ilegalno pripojio Izrael. Kompleks džamije Al-Aksa je treće najsvetije mjesto u islamu. Izgrađena je na vrhu brda koje je najsvetije mjesto za Židove, koji ga nazivaju Brdom hramova jer je u antici bio mjesto židovskih hramova. S obzirom na preklapanja značajne simbolike za obje religije, mjesto je žarište izraelsko-palestinskog sukoba.

Tijekom posljednja dva tjedna, više od 250 Palestinaca ozlijeđeno je u sukobima u kompleksu Al-Aksa. Novi nemiri nastali su kada muslimani obilježavaju posljednji petak u svetom mjesecu ramazanu, koji bi trebao završiti početkom sljedećeg tjedna. Izraelske vlasti optužuju militantnu skupinu Hamas koja vlada Gazom za poticanje nasilja i kažu da su sigurnosne snage bile prisiljene intervenirati kako bi zaustavile bacanje kamena. Palestinci kažu da su prisutnost izraelske policije na tom mjestu i redovite posjete sve većeg broja nacionalističkih i religioznih Židova kršenje desetljećima starih neformalnih dogovora o upravljanju mjestom. Sjetimo se da je prošlogodišnji vojni sukob između Izraela i Hamasa u svibnju upravo započeo na ovom mjestu.

Komentari

komentar





You may also like