(VIDEO) Sukobi policije i ultraortodoksnih Židova zbog kršenja covid-19 mjera: upotrijebljeni vodeni topovi

Ultraortodoksni Židovi (Haredi) sukobili su se u utorak navečer u Jeruzalemu s policijom zbog protivljenja restriktivnim mjerama i lockdownu koji je na snazi.

The Times of Israel piše da se više stotina ultraortodoksnih Židova okupilo na Trgu Shabbat u četvrti Mea Shearim kako bi prosvjedovali protiv covid-19 restriktivnih mjera, pogotovo protiv zatvaranja škola.

Prosvjed je odobrila policija, ali su okupljeni krenuli prema obližnjoj ulici Bar Ilan gdje su se sukobili s policijom, pri čemu su blokirali promet, dok je dio prosvjednika zapalio kante za smeće, oštetio vozila i bacao kamenje na policajce.

Policija je uzvratila vodenim topovima te je uhitila najmanje jednu osobu zbog kršenja javnog reda. Proteklih je tjedana više tisuća ultraortodoksnih Židova bilo na sprovodu rabina koji su umrli od covida-19, iako su okupljanja na otvorenom ograničena na samo deset ljudi, podsjeća The Times of Israel.

Na nekim je sprovodima vodećih rabina bilo čak preko 10 tisuća ljudi, navodi spomenuti medij.

Premijer Benjamin Netanyahu se pak relativno blaga odnosi prema kršenjima covid-19 mjere od strane zajednice ultraortodoksnih Židova pošto će mu biti potrebna podrška njihovih stranaka za ostanak na vlasti nakon izbora u ožujku.









Komentari

komentar

You may also like