Sukobi se šire i na gradove Mijanmara, uključila se i najveća etnička skupina

Oružani sukobi u Mijanmaru nisu više ograničeni na gerilsko ratovanje u planinskim predjelima na sjeveru zemlje između manjih etničkih skupina i vojnika odanih vojnoj diktaturi generala.

Ovog vikenda odvio se krvav sukob u gradu Depeyin u centru Mijanmara koji se nalazi 300km sjeverno od glavnog grada Naypyidawa. Verzija priče vojske jest da su upali u zasjedu “naoružanih terorista”. S druge strane, svjedoci i dva mijanmarska medija tvrde da su vojnici upali oklopni vozilima i kamionima i počeli pucati po svemu “što hoda”. Ubijeni su uglavnom mladići naoružani puškama koje su sami izrađivali. Istina je vjerojatno negdje između.

Ubijeno je 25 ljudi prema Than Lwin Khet News ili “više od 30” prema Myanmar Now.

Ovaj napad pokazuje nekoliko trendova koji bi mogli naštetiti vladavini vojne diktature. Sukobi su sve nasilniji, sele se u centar Mijanmara i događaju se u gradovima. No, ovo je prvi napadnuti grad gdje dominantno živi etnička skupina Bamar kojih je u Mijanmaru više od 60%. Do sada se vojska sukobljavala uglavnom s paravojnim skupinama manjina. Čak i redovi službene vojske su sačinjeni uglavnom od pripadnika skupine Bamar. Ukoliko generali nastave napadati bamarsko stanovništvo, upitno je koliko dugo će ih vojska slušati. Sve je više slučajeva ujedinjenja svih etničkih skupina protiv vojske.

Do sada je u sukobima umrlo preko 880 ljudi, zatvoreno je 5200, a UN tvrdi da je raseljeno oko 230 000 ljudi.

Komentari

komentar





You may also like