Sukobi u Donbasu: Ukrajina tvrdi da je uništila ruski konvoj

Ukrajinske snage uništile su dijelove ruske oklopne kolone dok je pokušavala prijeći rijeku u regiji Donbas, pokazala je u petak snimka ukrajinske vojske, izvještava Reuters.

Ukrajina je otjerala ruske trupe od drugog po veličini grada Harkova najbržim napredovanjem otkako su se snage Kremlja povukle iz Kijeva i sjeveroistoka prije više od mjesec dana, iako Moskva još uvijek bombardira sela sjeverno od Harkova. Grad, koji je bio pod žestokim bombardiranjem, miran je najmanje dva tjedna, a novinari Reutersa potvrdili su da Ukrajina sada kontrolira teritorij koji se proteže do rijeke Severski Donjec, oko 40 km istočno.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je kako Rusija ulaže značajne vojne napore u blizini Sjeverodonjecka i Izjuma i pokušava se probiti prema Slavjansku i Kramatorsku kako bi dovršila preuzimanje ukrajinske industrijske regije Donbas. Ujedinjeno Kraljevstvo priopćilo je da je Ukrajina zaustavila ruske snage u prelasku rijeke Severski Donjec zapadno od Severodonjecka. Čini se da videomaterijal (snimku možete pogledati na poveznici) koji je objavilo zapovjedništvo zračno-desantnih snaga Ukrajine pokazuju nekoliko izgorjelih vojnih vozila u blizini dijelova djelomično potopljenog mosta i mnoga druga oštećena ili napuštena vozila, uključujući tenkove, u blizini. Reuters nije mogao odmah provjeriti izvješće, niti kada i gdje se sukob dogodio.

Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da neuspjeli prelazak rijeke Severski Donjec od strane ruskih snaga u Donbasu pokazuje pritisak pod kojim djeluju ruski zapovjednici: “Provođenje prijelaza rijeka u osporenom području vrlo je rizičan manevar i govori o pritisku pod kojim su ruski zapovjednici da postignu napredak u svojim operacijama u istočnoj Ukrajini. Ruske snage nisu uspjele ostvariti nikakav značajniji napredak unatoč koncentriranju snaga na ovom području nakon povlačenja i preraspoređivanja jedinica iz Kijevske i Černigovske oblasti.”

Kremlj svoju invaziju na Ukrajinu 24. veljače naziva “posebnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju susjeda koji prijeti ruskoj sigurnosti. Ukrajina tvrdi da ne predstavlja prijetnju Rusiji i da smrt tisuća civila i razaranje gradova i mjesta pokazuju da Rusija vodi agresivni rat.

Komentari

komentar





You may also like