Sullivan nazvao Patruševa zbog pripreme sastanka Biden-Putin

Savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan jučer je nazvao tajnika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije i jednog od najbližih Putinovih suradnika Nikolaja Patruševa kako bi s njim razgovarao o pripremama za sastanak čelnika dviju supersila. O tome je izvijestio odjel za medije Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

“Nikolaj Patrušev i Jacob Sullivan razgovarali su o pripremama za sastanak na vrhu, kao i o mogućim smjerovima u razvoju rusko-američke suradnje”, kaže se u priopćenju.

Istodobno je Patrušev Sullivanu ukazao kako je američko miješanje u unutarnje stvari Rusije i njezinih saveznika nedopustivo i da su optužbe protiv Rusije neutemeljene. Radi se o optužbama na temelju kojih je Bijela kuća uvela paket proturuskih sankcija.

Podsjećamo: nakon što je američki predsjednik Joe Biden nedavno nazvao ruskog kolegu Vladimira Putina i ponudio mu održavanje zajedničkog sastanka, Putinov odgovor na taj prijedlog još nije stigao. On će, vjerojatno, ovisiti o tome što će dvije zemlje uspjeti (i hoće li uopće) dogovoriti na nižim razinama. Jedna od tih razina svakako je i ona iz sfere sigurnosti, o čemu svjedoči i spomenuta vijest.

Kao što je napomenuto, razgovor je dotaknuo probleme povezane s sudjelovanjem dviju država u Ugovoru o otvorenom nebu.

„Održana je razmjena mišljenja o brojnim problemima na međunarodnoj agendi. Istaknuta je važnost ranog pokretanja bilateralnog mehanizma za stratešku stabilnost, potreba interakcije Rusije i Sjedinjenih Država u vezi s nuklearnim problemom Korejskog poluotoka, u vezi sa situacijom oko iranskog nuklearnog programa “, istaknula je pres-služba Ured Vijeća sigurnosti RF rekao je.





Glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Emily Horn objasnila je da su se nakon razgovora Sullivan i Patrushev dogovorili da će održavati kontakt.

 

Komentari

komentar





You may also like