Summit Kina-ASEAN, važan za Peking u uvjetima sukoba sa SAD-om

Organizacija država Jugoistočne Azije (ASEAN) i Kina održat će u studenom poseban summit povodom 30. godišnjice partnerstva, na kojem će sudjelovati i kineski predsjednik Xi Jinping, izjavio je sultan Bruneja Hasanal Bolkiah na summitu ASEAN-Kina održanom putem videokonferencije 26. listopada. 

Tekst njegovog govora danas je objavio medij Borneo Bulletin, a prenosi ga Eadaily.

“Kina nastavlja igrati ključnu dugoročnu ulogu u razvoju regije, što dokazuje suradnja u područjima od ekonomije do pomoći u borbi protiv pandemije”, naglasio je sultan, čija zemlja trenutačno predsjedava ASEAN-om. “Radujemo se posebnom summitu u studenom posvećenom 30. obljetnici odnosa s Kinom, koji će biti dobra prigoda za analizu odnosa tijekom proteklih desetljeća, kao i utvrđivanje puta za podizanje partnerstva na novu razinu“, kazao je sultan.  Nakon nadolazećeg summita, trebala bi se objaviti uspostava “sveobuhvatnog strateškog partnerstva” između dviju strana.

Podsjećamo: u tri desetljeća od uspostave suradnje Kine i ASEAN-a međusobna gospodarska razmjena porasla je više od 80 puta i iznosi visokih 685 milijardi dolara. Zona slobodne trgovine ASEAN-Kina najveća je među zemljama u razvoju.

ASEAN predstavlja organizaciju zemalja Jugoistočne Azije, koja uključuje Bruneje, Filipine, Indoneziju, Kambodžu, Laos, Maleziju, Mjanmar, Singapur, Tajland i Vijetnam. Osnovan je 1967. godine, a predsjedanje organizacijom odvija se na godišnjoj rotacijskoj razini.

ASEAN: potpisan sporazum o najvećoj zoni slobodne trgovine na svijetu





 

 





 

Komentari

komentar

You may also like