Summit Rusija-Kina-Indija: Zajedničko protivljenje američkoj vojnoj akciji u Venezueli

Ministri vanjskih poslova Rusije, Kine i Indije na zajedničkoj konferenciji za medije, nakon danas održanog summita triju država (Summit RIC) u kineskom Wuzhenu, izjavili su kako se protive vojnoj operaciji u Venezueli. „Bezobrazno“ nastojanje Washingtona za miješanje u suverenitet Venezuele izaziva negodovanje svjetske zajednice.

Provokacije i stvaranje izmišljenih razloga za vojnu operaciju u Venezueli su neprihvatljivi. Ruski šef diplomacije Sergey Lavrov upozorio je kako razmještaj vojne tehnike i specijalaca na venezuelanskoj granici svjedoči o takvim namjerama Washingtona. Lavrov je kazao kako Rusija u suprostavljanju takvoj politici surađuje s nizom zemalja, uključno i u Latinskoj Americi i da je i Brazil izjavio kako samostalno neće sudjelovati ni u kakvoj vojnoj operaciji niti će za nju dati na raspolaganje svoj teritorij, a isti stav imaju čak i države članice Grupe Lima, koji ne žele slušati nikakve „argumente“ za vojnu operaciju iako one podupiru oporbenog čelnika Juana Guaida. Lavrov je kazao kako su američki cilj, nakon svrgavanja Nicolasa Madura s vlasti u Venezueli, Kuba i Nikaragva.

U zajedničkoj izjavi trojice ministara vanjskih poslova traži se riješenje venezuelanske krize isključivo mirnim putom, temeljem načela UN-a, a SAD se pozivaju priključenju pokretanja općenacionalnog dijaloga u Venezueli, potaknutog na nedavnom sastanku u urugvajskoj prijestolnici  Montevideu od strane EU i pojedinih latinsko-američkih država, koji pudupiru i Kina, Rusija i Indija. Kriza u Venezueli je čisto unutarnje političko pitanje te zemlje i ona se treba riješiti unutarnjim dijalogom suprostavljenih političkih snaga. Sve se (vanjske) strane moraju pridržavati načela ne miješanja u unutarnje stvari Venezuele, a sve su tri zemlje, Kina, Rusija i Indija, kazao je kineski šef diplomacije Wang Yi, protiv  bilo čije primjene vojne sile protiv te države. Indijska ministrica vanjskih poslova Sushma Swaraj  izjavila je kako su sve tri zemlje u zajedničku izjavu uključile i spremnost na zajedničku borbu protiv terorizma, a govorila je i o situaciji koja je nastala u Kashmiru nakon nedavnog terorističkog napada na indijske snage sigurnosti i današnjim oružanim sukobima indijske i pakistanske vojske. Podsjećamo, Pakistan je veliki kineski regionalni partner, a s druge strane, Peking i New Delhi nastoje jačati međusobnu trgovinsku suradnju i rješavati svoje probleme, osim kroz ovaj format, i unutar Šangajske organizacije (ŠO), čije su članice, između ostalog i Rusija i Pakistan, kao i kroz BRIKS.
Na današnjem summitu razgovaralo se i o stanju na Korejskom poluotoku, a sve tri strane podržavaju sastanak američkog i sjevernokorejskog vođe koji se upravo održava u Vijetnamu te se nadaju kako će on pridonijeti jačanju mira u regiji. Razgovaralo se i o Afganistanu, kao i o međusobnoj trgovini. Dogovoreno je da idući trojni summit Kine, Rusije i Indije bude održan u Moskvi, a spominje se i mogućnost da se, osim na razini ministara vanjskih poslova održava i u formatu ministara obrane.

Ovaj summit, zapravo, najbolja je potvrda toga, koliko se promijenio posljeratni ustroj svijeta i kako povratka na staro više definitivno nema.Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like