Šumski požari dolaze do pregrađa Atene

Tisuće Atenjana morali su napustiti svoje domove zbog vatrene stihije. Požari bijesne već danima, a u borbi odmažu ekstremne vrućine i suše koje su zahvatile Grčku.

Grčke službe vode danonoćne borbe s vatrom koja je ušla u predgrađa Tatoi i Varympompi. U prigradskom naselju Varympompi vatra je stigla čak do glavnog trga koji se nalazi samo 20 km od centra Atene, prenosi Al Jazeera. Osim 500 vatrogasaca, vatru gasi policija, vojska, devet helikoptera i pet aviona. Gori uglavnom suha crnogorična šuma, a pušu i jaki vjetrovi koji brzo šire požar.

Vatrogasci tvrde da je ovaj požar vrlo problematičan zbog velikog toplinskog kapaciteta i zbog opsega u kojem gori.

“Na sreću, do sada nemamo gubitke ljudskih života”- kazao je premijer Kyriakos Mitsotakis danas u posjeti pogođenim područjima, a stanje je nazvao “noćnom morom”, prenosi Reuters. Vlada je obećala ponuditi smještaj evakuiranim ljudima u hotelskim smještajima.

U Grčkoj su ovog i prošlog tjedna zabilježena čak 81 požara, a neki i dalje traju. Iako je jučer malo zahladilo i porasla je vlaga u zraku, danas je opet ekstremno vruće. Temperature rastu do čak 45 °C.

Požari divljaju i u Turskoj, Italiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Brojne znanstvene studije dovode u vezu intenzitet šumskih požara s klimatskim promjenama.





 

Komentari

komentar





You may also like