Suosnivač lijevog Intercepta podnio ostavku: cenzuriran mi je članak o Bidenu

Suosnivač lijevog portala Intercept Glenn Greenwald napustio je u četvrtak Intercept jer mu je, kako tvrdi, cenzuriran kritički članak o Joeu Bidenu.

Istraživački novinar i dobitnik Pulitzerove nagrade optužio je uredništvo za cenzuru planiranog kritičkog članka o Joeu Bidenu. Greenwald je jedan od novinara koji je pustio u javnost dokumente koje mu je dostavio zviždač NSA i CIA-e Edward Snowden.

“Posljednja kap koja je prelila čašu je to što su urednici The Intercepta, protivno pravu na uredničku slobodu po ugovoru, cenzurirali članak koji sam napisao ovoga tjedna i odbili objaviti ga, ako ne uklonim dijelove kritične spram demokratskog predsjedničkog kandidata Joea Bidena, kandidata kojeg zdušno podržavaju svi urednici Intercepta iz New Yorka koji su uključeni u pokušaj suzbijanja (objave članka)”, navodi Greenwald, koji je prethodno bio novinar Guardiana, u priopćenju na svojoj osobnoj web stranici.

Urednici su tražili da ne objavim članak drugdje, iako su sprječavali objavu u Interceptu, piše Greenwald i ističe da nije dvojio oko svoje odluke, iako ima “malu djecu, obitelj i brojne obveze”.

“Međutim, patologije, iliberalizam i represivni mentalitet koji su prouzročili bizarni spektal cenzuriranja u mom vlastitom mediju, nisu uopće svojstveni samo The Interceptu. To su virusi koji su kontaminirali doslovno svaku mainstream lijevo centrističku političku organizaciju, akademsku instituciju i redakciju”, ističe Greenwald.

Glavna urednica Intercepta Betsy Reed istaknula je u priopćenju kako su Greenwaldove optužbe “besmislene” te da je Greenwald htio objaviti članak bez uređivanja.





“On vjeruje da je svatko tko se s njim ne slaže koruptivan te da je svatko tko se usudi uređivati njegove riječi cenzor”, istaknula je

Greenwald je, u intervjuu za Fox News, istaknuo kako je ljevica nekoć bila “zdravo skeptična” prema CIA-i te je postojao antiratni aktivizam, ali je to nestalo zato što se CIA, od početka mandata, “posvetila sabotiranju” Trumpa, istaknuo je Greenwald.

“CIA i operativci duboke države (deep state) postali su heroji liberalne ljevice, heroji ljudi koji podupiru Demokratsku stranku. Oni su sada u potpunoj uniji s neokonzervativcima, operativcima Bush-Cheneyja (potpredsjednik Georgea Busha mlađeg, op.a), CIA-om, Silicijskom dolinom i Wall Streetom. To je unija moći zajedno s mainstream medijima koji potpuno podržavaju Demokratsku stranku”, izjavio je Greenwald u emisiji Tuckera Carlsona.





Komentari

komentar

You may also like