Suosnivač talibana Baradar vodit će novu afganistansku vladu

Suosnivač talibanskog pokreta Mulah Abdul Gani Baradar predvodit će novu afganistansku vladu, rekla su danas tri izvora za Reuters.

Iako služi pod vrhovnim vjerskim vođom Hibatulahom Ahundžadom, Baradar se smatra de facto vođom. Mohamed Omar, prvi vođa talibana, dao mu je nadimak “Baradar”, što znači “brat”. Baradar je bio je na visokom položaju za vrijeme njihove vladavine od 1996. do 2001. Nakon što je talibanska vlada pala uslijed invazije SAD-a 2001., on je prešao voditi Quetta Shura pokret u Pakistanu, postavši de facto vođa talibana. Pakistan ga je zatvorio 2010. godine, vjerojatno zato što je tajno, bez uplitanja Pakistana, razgovarao o mirovnom sporazumu s afganistanskom vladom. Pušten je iz pakistanskog zatvora 2018. na zahtjev SAD-a, a kasnije je imenovan zamjenikom čelnika talibana i šefom njihovog političkog ureda u Dohi u Kataru.

Baradaru će se pridružiti  i Mula Mohamad Jakub, sin pokojnog talibanskog utemeljitelja Mule Omara, i Šer Mohamad Abas Stanikzai, rekla su tri izvora.”Svi najviši čelnici talibana stigli su u Kabul, gdje su u posljednjoj fazi pripreme za objavu nove vlade”, rekao je talibanski dužnosnik Reutersu, pod uvjetom da ostane anoniman.

Legitimitet vlade u očima međunarodnih donatora i ulagača bit će ključan za gospodarstvo koje se bori sa sušom i posljedicama razaranja u sukobu u kojem je ubijeno oko 240 000 Afganistanaca. Humanitarne skupine upozorile su na nadolazeću katastrofu, a gospodarstvo, koje se godinama oslanja na milijune dolara inozemne pomoći, blizu je kraha. Mnogi Afganistanci borili su se da prehrane obitelji usred velike suše, prije nego što su talibani preuzeli vlast, a glad bi sada mogla pogoditi milijune ljudi, kažu agencije za pomoć.

Osim toga, još nije cijeli Afganistan pod vodstvom talibana, a borbe i dalje traju oko doline Panjšir gdje je posljednje uporište protutalibanskog pokreta.

Komentari

komentar





You may also like