Supruga znanstvenika iz laboratorija u Wuhanu umrla od bolesti slične Covid-19 prije početka pandemije?

Supruga jednog od virusologa iz laboratorija u kineskom Wuhanu umrla je od koronavirusa još u prosincu 2019. godine, odnosno prije početka pandemije.

Ovu izjavu za medij Daily Caller dao je bivši zaposlenik američkog State Departmenta, David Asher, koji je istraživao podrijetlo Covid-19.

To bi bio rani trag da se virus može prenijeti na ljude, ali kineske vlasti izjavile su da je virus prenosiv još barem mjesec dana nakon što su znale da jest, što mu je omogućilo širenje.

Istodobno, on nije pružio nikakve dokaze, već da mu je to kazala izvjesna osoba koja je u to vrijeme radila na Institutu za virusologiju Wuhan.

Ova i njoj slične vijesti je sve češća u zapadnim medijskim krugovima posljednje vrijeme, otkako je američki predsjednik Joe Biden izjavio kako treba pokrenuti novu istragu o tome je li koronavirusa pobjegao iz kineskog laboratorija.

Tako je  britanski Daily Mail prošli tjedan izvijestio da su norveški virolog Birger Sørensen i londonski profesor Angus Dalglish utvrdili umjetno porijeklo virusa, da bi britanski The Sunday Times 30. svibnja, pozivajući se na britanske obavještajne izvore,  izvijestio kako ovu verziju već prihvaća britanska obavještajna služba koja sada vjeruje da je uzrok pandemije Covid-19 bilo bježanje koronavirusa iz kineskog Instituta za virologiju Wuhan.
Jedna je stvar u svima nabrojanim medijskim navodima za sada uočljiva: nema niti jednog konkretnog i pouzdanog dokaza za ove tvrdnje, koje se temelje isključivo na izjavama pojedinih zapadnih političara ili stručnjaka, koji se pak pozivaju na neimenovane izvore iz Kine i sl. Ostaje sačekati hoće li se u tom smislu pojaviti nešto više ili će i ovakve stvari biti dovoljne za stavljanje Kine na optuženičku klupu. Peking, s druge strane, snažno opovrgava ovakve teze, koje označava kao lažna podmetanja, i poziva Washington da istraži svoje laboratorije i da provjeri, nije li se Covid-19 najprije pojavio na ulicama američkih gradova.

Drugim riječima, porijeklo virusa i teorija o njegovom „bijegu“ iz laboratorija tj. da je on ljudskog porijekla ponovo je zaživila, i to na vrhuncu geopolitičkih sukoba globalnih velesila. Običnim će se ljudima najvjerojatnije trebati samima odlučiti kojoj će od suprotstavljenih strana u ovoj priči vjerovati. Ili, možda, neće vjerovati ni jednoj.

Komentari

komentar

You may also like