Suša u Iranu: vodne rezerve u akumulacijskim jezerima upola manje

Iranska državna novinska agencija Tasnim, pozivajući se na najnovije statističke podatke iranskog ureda za upravljanje vodnim resursima, izvijestila je o 47 postotnom smanjenju zaliha vode iza brana u odnosu na prošlu godinu.

Od početka godine do 20.8. količina dotoka vode u rezervoare brana iznosila je 28,6 milijardi kubičnih metara, dok je u istom razdoblju prošle godine iznosila 54,2 milijarde kubičnih metara.

Raspoložive rezerve vode u branama diljem Irana iznosi 21,5 milijardi kubnih metara. Na isti dan prošle godine rezerve su bile 30,8 milijardi. Tasnim također tvrdi da je 57 posto svih iranskih rezervoara, velikih i malih, potpuno prazno.

Kriza suše i vodoopskrbe u Iranu izazvala je nasilne proteste u Huzestanu i nekoliko drugih provincija u srpnju ove godine. Protesti u Huzestanu protiv vlade u Teheranu nisu rijetkost, naročito u organizaciji sunitske manjine. Tvrde da ih se tretira kao građane drugog reda, a loša  vodoopskrba je samo jedna od posljedica takvog tretmana. U okršajima prošlog mjeseca, umrlo je 10 demonstranata i dvoje policajaca a stotine ljudi je privedeno.

Komentari

komentar





You may also like