Susret američkih i ruskih vojnih aviona u istočnoj Siriji

Američki borbeni zrakoplovi “ispratili” su jučer tri ruska zrakoplova u istočnoj Siriji kada su Rusi uletjeli u zračni prostor nadgledan od strane koalicije koju predvodi SAD, prema navodima dvojici američkih dužnosnika koji izravno znaju za incident, izvještava CNN.

Ruski teretni zrakoplov u pratnji dva bombardera Tu-22, preletio je Irak i ušao u takozvanu sigurnosnu zonu istočne Sirije, a da nije prethodno obavijestio koaliciju koju vodi SAD da se kreću tim područjem. Kad su Amerikanci upozorile Ruse da im je potrebna ranija obavijest, Rusi su rekli da nastavljaju let, rekli su dužnosnici. To je dovelo do toga da su američki F-16 i koalicijski zrakoplovi nakratko letjeli uz ruske dok ruski avioni nisu napustili to područje.

Vjeruje se da su ruski zrakoplovi sletjeli u Latakiju na sirijskoj obali Sredozemnog mora. Iako incident nije smatran veliko prijetnjom, Rusi su ponovili akciju oko šest sati kasnije kada su još jedan njihov teretni zrakoplov i vojni mlažnjak preletjeli kroz isto područje. Rusi nisu letjeli bombarderima kroz to područje od svibnja 2021., rekao je jedan od dužnosnika. Američka vojska odredila je sigurnosnu zonu od grada Deir ez Zora do iračke granice na istoku i zahtijevaju da ih se unaprijed obavještava o letu. SAD drži oko 900 vojnika u istočnoj Siriji koji pomažu u borbi protiv ISIS-a.

Komentari

komentar

You may also like