Susret ministara Grčke i Turske završio svađom

Susret grčkih i turskih ministara vanjskih poslova trebao je biti pomirbenoga karaktera i jedva je dogovoren. To je prvi susret nakon krize u kolovozu prošle godine kada je turski brod istraživao zalihe plina blizu otoka Kastellorizo kojeg svojataju obje države. Ipak, prilikom konferencije za novinare došlo je do svađe, piše Al Jazeera.

Sastanak je započeo pomirbenim tonom kada je grčki ministar Nikos Dendias obećao potporu turskom ulasku u EU. Ipak, nije dugo trebalo da isti taj ministar optuži turskog kolegu Mevluta Cavusogla za “kršenje međunarodnih zakona”. Rekao je kako Turska opetovano probija grčke granice u Egejskom more i istočnom Mediteranu, ali i grčki zračni prostor. Turski ministar nije mu ostao dužan. Ističe da si grčke optužbe “nedopustive”, a Grčka politika prema migrantima je necivilizirana i štetna za Tursku.

NATO-vi “saveznici” opet nisu pronašli zajednički jezik. Desetljećima se spore oko Cipra i nekoliko otoka u Egejskom moru. Grčka se poziva na zaštitu Europske unije od veće i moćnije Turske, a prijeti Turskoj vetom na ulazak u EU. S druge strane, Turska je već nekoliko puta pokazala da ne cijeni previše mišljenje EU.

Komentari

komentar
You may also like