Sustavi protuzračne obrane S-550 ulaze u upotrebu u Rusiji

Novi ruski protuzračni obrambeni sustav S-550 uspješno je prošao državna ispitivanja i ušao u borbenu službu, rekao je za TASS izvor blizak ruskom ministarstvu obrane.

“Sustav protuzračne obrane S-550 uspješno je završio državna ispitivanja. Prva skupina sustava S-550 stupila je na borbeno dežurstvo”, rekao je. Izvor je opisao novi sustav kao “apsolutno novi mobilni sustav strateške proturaketne obrane bez premca”, sposoban “pogoditi svemirske letjelice, vozila za balističke projektile i hipersonične ciljeve na visinama od nekoliko desetaka tisuća kilometara”. Prema izvoru, novi sustav postaje dio sveobuhvatne ruske raketne i protuzračne obrane, koju čine sustavi Pancir (niže visine), sustavi S-350, S-400 i S-500 i S-550 (ciljevi na velikoj visini).

U razgovoru za novinsku agenciju RIA izvori u obrambenoj industriji naveli su da će S-550 postati prva svjetska mobilna raketna obrana sposobna učinkovito uništiti balističke rakete interkontinentalnog dometa.

Službeni izvori još nisu potvrdili ovu informaciju TASS-u. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je na telefonskoj konferenciji ministarstva 9. studenog da je na sastancima obrambene industrije u Sočiju u studenom ruski predsjednik Vladimir Putin stavio naglasak na važnost isporuke S-350, S-500 i S-550 protuzračne i raketne obrane sustava ruskim trupama. Čelnik državne tehnološke korporacije Rostec, Sergej Čemezov rekao je tijekom sajma zračnog naoružanja u Dubaiju 2021., da će S-550 imati mogućnost većeg dometa kod presretanja projektila. Izvor blizak ruskom ministarstvu obrane rekao je ranije za TASS da sustav S-550 nije bio pokušaj oživljavanja istoimenog projekta iz sovjetske ere, iako su neki njegovi nerealizirani koncepti donekle korišteni prilikom stvaranja moderne verzije.

Komentari

komentar





You may also like