SVAKA KUNA JE VAŽNA! Zbog koronakrize Vlada zagrabila u džepove uspješnih državnih tvrtki

Zbog koronakrize Vlada traži svaku kunu u državi, i šire, kako bi popunila očekivane rupe u državnoj blagajni. Zato su odlučili zagrabiti i u džepove uspješnih državnih tvrtki, pa će njih 15 morati uplatiti u proračun 60 posto svoje prošlogodišnje dobiti. U proračun će tako stići oko milijardu i 300 milijuna kuna, objavio je Dnevnik.hr.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković prošle godine je svečano otvorio novi logistički centar Hrvatske pošte, ali sada će uzeti više od pola njihove rekordne dobiti od 130 milijuna kuna. Iako ih je koronakriza teško pogodila, iz pošte kažu da im Vladin potez neće pokvariti posao.

”Hrvatska pošta imala je u planu predviđenu uplatu dividende te nam navedeno neće predstavljati problem u daljnjem razvoju. Razvojem i restrukturiranjem smo u protekle četiri godine uspješno pokrili gubitak iz prethodnih razdoblja te je 2019. godina prva u kojoj Hrvatska pošta uplaćuje dividendu vlasniku”, poručuju iz HP-a.

I iz HEP-a kažu da uplata u proračun neće omesti njihov plan investicija u elektrane.

Lalovac: Vlada treba preispitati taj potez

SDP-ov bivši ministar financija Boris Lalovac smatra da Vlada treba preispitati svoj potez baš zbog investicija energetskih tvrtki koje mogu pokriti manjak privatnih ulaganja zbog krize.
”Te tvrtke mogu najprije generirati investicije, jedino one mogu generirati taj gospodarski rast u 2021. godine jer Vlada govori da će tada imati rast između šesti i sedam posto i smatramo da uz određeni pad osobne potrošnje ne bi bilo dobro rezanje investicija jer jedino one mogu nadomjestiti pad osobne potrošnje”, objašnjava Lalovac.

Linić: Vladin potez je pametan, ali…

S druge strane, njegov prethodnik Slavko Linić smatra da je Vladin potez pametan i neće pokvariti investicije jer se državne tvrtke lako mogu zadužiti. Brine ga jedino povlačenje dobiti iz Ine.

”Povlačenje dobiti u Ini znači povlačenje dobiti za MOL, a samim time će njihova priča o investicijama u rafineriju Rijeka opet naći opravdanja da odgode ulaganja i ne ulažu jer po meni to im nije ni namjera”, kaže Linić.

Ni bivši ministar gospodarstva Radimir Čačić ne misli da će biti velike štete, ali kaže da treba promijeniti princip povlačenja dobiti kad zatreba novac za krpanje državne blagajne.

”U odlukama takve vrste u sljedećim godinama treba ići s jasnim kriterijem. Onim tvrtkama koje imaju jasne investicijske programe korisne za ovu državu ne treba uzimati dobit, naprotiv. Onima koje nemaju vlasnik treba uzeti taj novac i to mora biti jedini pravi kriterij”, objašnjava Čačić.
Zanimljiv slučaj s Hrvatskom lutrijom

I saborski liberali imaju razumijevanja za vladin potez. ”U krizi u kakvoj smo trenutno, da je svaki izvor likvidnosti dobrodošao i da je Vlada to morala napravit, ali u principu ne bi trebalo biti normalno uzimati onima koji generiraju profit i onda to redistribuirat gubitašima”, poručuje Davor Huić.

Zanimljiv je slučaj Hrvatske lutrije koja se prijavila za državnu pomoć zbog korona krize, a sada treba desetke milijuna kuna prošlogodišnje dobiti uplatiti u blagajnu iz koje je ranije tražila pomoć, objavio je Dnevnik.hr.

Komentari

komentar

You may also like