Sve češći incidenti između turske vojske i islamističkih snaga u Idlibu

Posljednjih dana jačaju napetosti između turskog vojnog kontingenta, smještenog na sjevero-zapadu Sirije, i islamističkog saveza „Hayat Tahrir ash- Sham“ čiju okosnicu čini teroristička organizacija „Jabhat al-Nusra“, kao sirijski ogranak prosaudijske „Al-Qaide“. Borci THS nadziru najveći dio regije Idlib i pojedine zone u njemu susjednim sjeverozapadnim djelovima regije Aleppo. A upravo u ovoj potonjoj sinoć je došlo do novog incidenta.

Naime, borci islamističkog saveza THS nisu propustili turski vojni konvoj kroz naselje Darat Issa, 20 kilometara sjevero-zapadno od grada Aleppa, u blizini gore Simeon. Turski vojnici u oklopnim transporterima željeli su stići u svoju novu nadzornu točku zapadnije od Aleppa ali im je put blokiralo 70-ak boraca THS, kojima se uskoro pridružilo i novih više desetaka njihove „braće po oružju“. Kako bi izbjegli oružani sukob turski vojnici promijenili su planiranu trasu prolaza.

Podsjetimo: Turska, sukladno početkom ožujka s Rusijom potpisanog  Moskovskog memoranduma o prekidu vatre u Idlibu, ima obvezu razoružati terorističke postrojbe i osigurati 6-kilometara širok  sigurnosni prostor sjeverno od sirijske strateške prometnice M-4 koja povezuje gradove Aleppo i Latakija, svojim većim dijelom upravo kroz regiju Idlib koju presjeca po polovici u smijeru istok-zapad, dok ruska vojska ima tu istu obvezu južno od navedene prometnice. Osim toga vojske dviju zemalja dogovorile su i zajedničke vojne ophodnje prometnicom M-4 kroz određene dijelove idlibske regije koji nisu pod nadzorom sirijske vojske. Međutim te se ophodnje redovito susreću s blokadama nenaoružanih boraca islamističkog saveza THS, a prije desetak dana izbili su i prvi incidenti između njih i pripadnika turske vojske. Turski vojnici ispočetka su koristili suzavac i uklanjali fizičke barikade, ali su nakon toga počeli biti izvrgavani čak i oružanim  napadima islamističkih boraca, zbog čega je u nedjelju turski dron izvršio napad na jedno oklopno vozilo THS pri čemu je poginulo najmanje dvoje terorista. Dana 26. travnja nekoliko turskih helikoptera evakuiralo je više ranjenih svojih vonika prilikom napada terorista THS na jednu od turskih nadzornih točaka u Idlibu.

Turska jednostavno mora iznaći način za uspostavu mira u navedenoj zoni svoje odgovornosti i time osigurati slobodan promet trasom M4, jer je upravo to i bio glavni element za zaustavljanje ofanzive sirijske vojske na Idlib i potpisivanje Moskovskog memoranduma. Oružane organizacije sirijske oporbe koje su pod nadzorom Ankare („Sirijska nacionalna vojska“ i turkmenske organizacije) poštivaju spomenuti rusko-turski sporazum i ne predstavljaju problem, ali islamistički savez THS taj sporazm ne priznaje. U takvim okolnostima Ankara nema previše izbora, ako želi trajno zadržati svoj utjecaj na tom prostoru, osim milom ili silom primorati THS na suradnju, a što nije ni malo jednostavno s obzirom na njihovu radikalnu ideološku indoktrinaciju kao i broj njihovih boraca koji se  procjenjuje na 20-30 tisuća. Ali to je cijena koju će Ankara prije ili kasnije morati platiti jer će, u protivnom, prije ili kasnije to morati učiniti sirijska vojska a što Turskoj nikako nije u interesu jer joj nije u interesu niti novo zaoštravanje odnosa s Rusijom zbog „šačice“ nepokorenih radikala.

Turska izgubila strpljenje i protjerala islamiste koji su blokirali dio sirijske prometnice M-4





Komentari

komentar

You may also like