Sve manje ruskih vojnika u Siriji: Zapad tvrdi da Moskva gubi utjecaj u regiji, a Moskva tvrdi da potpora ostaje

Rusija ne namjerava odustati od svoje potpore vladi iz Damaska, unatoč tome što je značajni dio njenih oružanih snaga trenutno uključen u sukob u Ukrajini, rekao je Oleg Goršenin, novi šef ruskog međuagencijskog koordinacijskog stožera za repatrijaciju sirijskih izbjeglica, prenio je ruski Interfax.

Na sastanku u Damasku, potvrdio je rusku potporu Aleksander Lavrentjev, posebni ruski predstavnik za Siriju, koji je potvrdio da će Moskva nastaviti podupirati sirijsku vojsku u “njezinoj borbi protiv terorizma”. Američki New York Times je jučer izvijestio da je Rusija smanjila broj svojih trupa u Siriji i da bi Moskva sada mogla igrati manje važnu ulogu u regiji. NYT je također pisao kako je nekoliko zapovjednika premješteno iz Sirije u Ukrajinu i da je Moskva postala manje uključena u svakodnevno upravljanje operacijama u Siriji, uključujući i u vojnu koordinaciju s Izraelom.

Ruski stručnjaci su za ruske novine Kommersant ustvrdili da ruska vojska neće napustiti Siriju. “Razgovori o bilo kakvom povlačenju iz Sirije su besmislica, jer je politika Moskve prema Siriji sustavni element ruske strategije na Bliskom istoku”, rekao je voditelj Centra za arapske i islamske studije pri Ruskoj akademiji znanosti Vasilij Kuznjecov. Priznao je da se odnosi između Rusije i središnje Azije trenutačno mijenjaju u kontekstu sukoba u Ukrajini i da arapske nacije pomno prate situaciju oko Ukrajine. Vojni stručnjak Jurij Ljamin opisao je nedavne fluktuacije u broju ruskih vojnika u toj bliskoistočnoj zemlji kao rutinsku rotaciju zapovjednika.

Komentari

komentar

You may also like