Sve oštrije prijetnje između Grčke i Turske: ratna retorika

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias u utorak je, tijekom sastanka s kolegom iz Saudijske Arabije, uputio kritiku Turskoj. Naime, tvrdi da Turska mora dokazati svoju predanost međunarodnom pravu tako da prestane prijetiti ratom (lat. casus belli) protiv Grčke. Glavni razlog su sporovi oko pomorskog teritorija i Cipar. Također, grčki ministar inzistira da sporazum o pomorskoj granici između Turske i Libije nije valjan, prenosi Ahval.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka s gostujućim kolegom iz Saudijske Arabije, princom Faisalom bin Farhanom al Saudom, Dendias je iznio primjedbe u vezi nedavnu eskalaciju turske agresivne retorike protiv Grčke, koja je, kako je rekao, “poprimila dimenzije koje nismo vidjeli godinama”.”Turska vlada se obvezala na stalno iskrivljavanje istine i svakog pojma međunarodnog prava, uključujući i pravo mora”, rekao je, ističući da je Turska rasporedila najveće desantne snage na Mediteranu i “istovremeno zahtijeva od nas da demilitariziramo naše otoke.” To bi bilo jednako tome, rekao je, da se Grčka potpuno odrekne prava na samoobranu, kako je to predviđeno Poveljom Ujedinjenih naroda. Dendias je opisao stav turske vlade o tom pitanju kao “oličenje apsurda”.

Osvrnuvši se na razgovore koje je imao sa saudijskim kolegom, istaknuo je kako su “dvije zemlje predane obrani međunarodnog prava mora i slobode plovidbe”. Dendias je također istaknuo bliske veze između dviju zemalja u mnogim područjima, od obrane do ulaganja. Otkrio je, između ostalog, da će izaslanstvo Saudijske Arabije uskoro posjetiti Alexandroupoli u sjevernoj Grčkoj kako bi razgovarali o ulaganjima. Sa svoje strane, princ Faisal bin Farhan al Saud inzistirao je da je njegova zemlja “zainteresirana za jačanje obrambenih, kulturnih i trgovinskih odnosa s Grčkom”. Inače, zaljevske zemlje, s iznimkom Katara, sve više okreću leđa i suprostavljaju se Erdoganovoj politici.

Čelnik turske desničarske Stranke nacionalističkog pokreta (MHP) Devlet Bahceli koja je u koalicijski s Erdoganovom AKP je upozorio Grčku protiv pokušaja igre moći s Turskom i rekao da je zemlja sposobna postići “novi trijumf” protiv svog susjeda, piše Hurriyet Daily News. “Stalni oportunizam Grčke pokazuje da ona brzo napreduje ka tome da postane odmetnička država. Bacheli tvrdi da Grčka ustupa prostor kurdskom pokretu PKK i gulenovskom FETÖ pokretu te da Grčka “mora odmah prestati testirati naše strpljenje”, rekao je Bahceli, govoreći na sjednici parlamenta svoje stranke. “Grčka se ne bi trebala previše oslanjati na ratne avione koje je kupila od Francuske”, rekao je Bahçeli. “Nitko ne bi trebao pokazivati svoje mišiće protiv nas ili upućivati ​​kukavičke prijetnje. Egejsko more će biti more mira i spokoja ili će, u suprotnom, turski narod upisati novu pobjedu svojom krvlju i svojim životima”, rekao je.

Komentari

komentar





You may also like