Sve oštriji sukob Poljske i EU oko nadležnosti pravnog sustava: počinju prijetnje

Na jučerašnjoj plenarnoj sjednici EU Parlamenta oštro su se sukobili poljski premijer Mateusz Morawiecki i predsjednica EU Komisije Ursula von der Leyen oko nadležnosti pravnog sustava EU nad Poljskom.
Poljski Ustavni sud prošlog je tjedna presudio da su dijelovi zakona EU-a nespojivi s poljskim ustavom, potkopavajući pravni temelj EU, a bilo je riječi i o “Polexitu”, tj. izlasku Poljske iz EU. Doduše, takvu opciju nisu zaozbiljno spominjali niti iz Bruxellesa, niti iz Varšave, ali ostaje pitanje: što sada?
Govoreći prije Morawieckog u raspravi  Parlamenta  u Strasbourgu u utorak, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izložila je tri mogućnosti odgovora na odluku poljskog Ustavnog suda na primat prava EU. “Europska komisija trenutno pažljivo procjenjuje ovu presudu. Ipak, već vam mogu reći: duboko sam zabrinuta”, rekla je. “Ova presuda dovodi u pitanje temelje Europske unije. To je izravan izazov jedinstvu europskog pravnog poretka.”
Von der Leyen je navela tri moguće opcije. Kao prvo, moguće je pravno osporavanje presude poljskog suda od strane Europske komisije, ali taj proces bi mogao biti dugotrajan. Druga opcija je mehanizam uvjetovanje financijske potpore i poticaja Poljskoj. Naime, EU bi mogla uskratiti sredstva Poljskoj. Treća opcija je primjena članka 7. ugovora EU-a. Prema tom članku, ukoliko država članica prekrši “temeljne vrijednosti EU”, moguće je uskratiti prava država članica, uključujući pravo glasa o odlukama EU, prenosi CNN.
Poljski premijer nije ostao dužan: “Odbijam prijeteći jezik. Neću dopustiti političarima iz EU-a da ucjenjuju Poljsku. Ucjena ne bi trebala biti metoda u politikama država članica”, rekao je Mateusz Morawiecki. Naglasio je kako je EU najuspješnija međunarodna unija u povijesti, ali nije “država” i države unutar EU-a imaju suverena prava. “Vidim da je nedavna odluka Ustavnog suda Poljske postala predmet nesporazuma”, rekao je Morawiecki, istaknuvši da je pravo EU-a nadređeno nacionalnom pravu “u nekim područjima”. “Vrhovni zakon Poljske je ustav. Naš Ustav je povrh svih vrsta zakona, a ovo načelo štiti poljska vlada. Ustavni sud Poljske nikada nije presudio da su uvjeti sporazuma EU-a nepomirljivi s poljskim zakonom. Naprotiv, Poljska se pridržava sporazuma EU-a ”, naglasio je.
“Laži poput te da Poljske napušta EU i tzv. “Polexit” ne bi se trebale širiti”, rekao je Morawiecki, tvrdeći da su slične odluke donesene u drugim zemljama EU -a, poput Njemačke, Francuske, Danske, Italije i Španjolske. “Nikada ne pristajemo na primanje uputa od država članica ili na to da nam se nešto diktira. Postoje sličnosti i razlike među nama. Ako ćemo surađivati, moramo prihvatiti da takve razlike postoje”, rekao je na plenarnoj sjednici poljski premijer, prenosi AA.
Napomenuo je da se njegova zemlja borila za europsku slobodu, a oni su štitili Pariz i Berlin od sovjetskih napada 1920. Borili su se protiv nacističke Njemačke 1939., a da je 1981. Poljska prva uspostavila protukomunistički pokret, dodao je. Izrazivši da Poljska “nije došla praznih ruku” pri ulasku u EU, Morawiecki je napomenuo da Poljska, uz Litvu i Latviju, također štiti istočne granice EU-a. Nadalje, poljski premijer tvrdi da je njegova zemlja donijela gospodarske dobitke EU-u, a većina Poljaka podržala je članstvo u EU.

Komentari

komentar

You may also like