Sve se mijenja: Nakon Gazproma, i Rosnjeft prelazi na rublje i valute prijateljskih zemalja

Paralelno s dramatičnim globalnim geopolitičkim promjenama ruski su se naftaši i plinari i službeno okrenuli prema, po njih, sigurnim tržištima ali i valutama. Ova tendencija, prelaska na nacionalne valute u vanjskoj trgovini, koja sve više uzima maha ne samo u odnosima Rusije i njenih partnera, već i Aziji općenito, izaziva sve veću zabrinutost Washingtona, o čemu posljednjih dana pišu i pojedini tamošnji ugledni mediji.

Tako je, nakon što je Gazprom prošlog tjedna na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku s kineskim državnim energetskim divom China National Petroleum Corp (CNPC) potpisao ugovor o gradnji novih plinovoda i plaćanju isporuka u ruskim rubljama ili kineskim juanima umjesto u dolarima kako je bilo ranije, sada to isto učinio i najveći ruski proizvođač nafte – tvrtka Rosnjeft.

Naime, Rosnjeft je upravo najavio sustavni prijelaz na plaćanja u rubljama i valuti prijateljskih zemalja u vanjskoj trgovini. Kako je naglašeno u tvrtki, to se događa “u sklopu izvršenja naputaka predsjednika Ruske Federacije”.

Istodobno, Rosnjeft optimizira strukturu svog dužničkog portfelja, navodi se u priopćenju tvrtke nakon plasmana obveznica u kineskim juanima.

“Razina trenutačne zaduženosti tvrtke najniža je od kraja 2013. godine. Omjer neto duga/EBITDA je u stalnom padu tijekom proteklih sedam kvartala”, priopćeno je iz tvrtke.

Treba naglasiti kako je Rosnjeft prethodno plasirao u Ruskoj Federaciji prvo izdanje obveznica u kineskoj valuti, u iznosu od 15 milijardi juana s dospijećem od 10 godina. Nominalna vrijednost jedne obveznice je 1000 juana. Prihod od kupona isplaćivat će se dva puta godišnje. Izdanje obveznica ima ponudu od dvije godine, objavljuju ruski mediji.





Komentari

komentar

You may also like