Švedska ima sve veći problem s ubojstvima

Prošlu nedjelju je hicem u glavu ubijen vlasnik trgovine (44) u švedskom Gothenburg. Dva dana prije toga je došlo do ubojstva i okršaja vatrenim oružjem između kriminalnih bandi u istom gradu i istom kvartu Hjällbo, piše The Spectator.

Kvart Hjällbo je jedno od 60 urbanih područja koje je švedska policija proglasila problematičnim. Podijelili ih je u 3 kategorije: osjetljivo područje, rizično područje te posebno osjetljivo područje. Svake godine broj ovakvih područja raste, a mediji ih zovu “područjima u koje se ne ide” (no-go zones). U njima su snažno prisutni trendovi nezaposlenost,i ovisnosti i kriminala. Ono što nije previše popularno za reći ili napisati jest da u tim područjima žive migranti. Opasna područja nalaze se u svim većim gradovima Švedske, a najviše ih je u Stockholmu (25), Gothenburgu (9), i Malmu (4).

Zone u kojima žive migranti imaju svoja, nepisana pravila, a odgovornost za jezičnu, ekonomsku i kulturnu odvojenost počiva i na švedskoj politici, ali i na samim migrantima.

Između 2016. i 2020. prosječno se godišnje događalo 112 ubojstava u Švedskoj. Prosjek prijašnjih 5 godina je bio 87 ubojstva godišnje.

Posebno raste broj ubojstava iz vatrenog oružja, tip zločina koje obično vežemo uz SAD ili države Južne Amerike i narko kartele, a ne Skandinaviju. Švedska je stigla u neslavni vrh država Europe s najviše takvih ubojstava. Dok je Europski prosjek 1.6. smrti iz vatrenog oružja na milijun stanovnika godišnje, u Švedskoj  je skoro 4 na milijun.

Švedsko vijeće za prevenciju kriminala (BRA) je prestalo javno objavljivati podatke o udjelu migranata u zločinima jer je tema visoko politizirana u Švedskoj, a iz BRA ih je strah da će potaknuti ksenofobiju i rasizam takvim podacima.





Ipak, švedske novine Dagens Nyheter objavile su izvješće prema kojemu su 9 od 10 ubojstava vatrenim oružjem počinili imigranti prve ili druge generacije.

BRA je prije dvije godine najavio da će ipak pustiti u javnost takve statistike te će biti objavljene ovu jesen. Debata u Švedskoj se nastavlja, a broj opasnih područlja svake godine i dalje raste. Valja naglasiti da su i sami imigranti unutar tih područja počeli djelovati kako bi smanjili kriminal ili izvršili društveni pritisak na prijestupnike za koje tvrde da utječu na krivu sliku o njihovim zajednicama.

Komentari

komentar





You may also like