Švedska krajnja desnica priprema se za preuzimanje vlasti

Potpora švedskoj krajnje-desnoj stranci „Švedski demokrati“ porasla je na valu populizma nekoliko dana prije izbora, koji se održavaju 9. rujna: ta je stranka trenutačno na jednakoj razini kao i „Umjerena koalicijska stranka“, ali još je uvijek u vodstvu sadašnja vladajuća švedska Socijal-demokratska stranka.

Taj je rast potpuno razumljiv s obzirom na spaljene automobile, silovanja, između ostalog i u bazenima, napadi na novinare i tzv. seksualne tečajeve koje financira vlada za obuku migranata, usmjerene na to da im se objasni kako je 14 godina za takve aktivnosti prerano. Švedski građani sve više žale što je njihova „feminizirana“ vlada primila više od 400 tisuća osoba iz država i kultura, ne baš upoznatih sa stavovima poput „feminizma“.

„Štoviše, Socijal-demokratska stranka izvrgnuta je kritici od strane „radnika, umirovljenika i birača, koji će glasati prvi“. Oni sada optužuju premijera Stefana Lewena da je švedsku sigurnost i blagostanje izložio opasnosti, primajući rijeke tražitelja azila, koji se smatraju „ekonomskom i kulturnom ugrozom“, tvrdi profesor sociologije Jens Ridgren.

Suglasno istraživanju Sifo, „Švedski demokrati“ (SD-ERC), pod vodstvom Jimmie Åkessona, prešli su „Umjerenu koalicijsku stranku“ (EPP) za 1%. Pri tom, prema istraživanju Ipsosa, „Umjeren“ nadvisuju „Švedske demokrate“ za 1%.

Agencija AFP navodi kako „Švedski demokrati“ čine sve da bi postigli maksimalni uspjeh na izborima i postali druga stranka po snazi. Neovisno o švedskom naprednom stavu – realizaciji stroge politike zaštite okoliša, vremena se mijenjaju.





Predizborni plakati ove godine javno ukazuju na promjenu tona u javnim raspravama: „Govorite švedski, kako biste postali Šveđani“, „Mržnja ili rasprava?“.

Niti lijevo-centrični blok „Levena“, niti desno-centrični „Savez“ neće ostvariti većinu glasova. Pri tom su oba bloka isključila mogućnost suradnje s krajnje desnima.

Ali oni nemaju drugog izbora nego usvojiti politiku koja odražava rastuće nezadovoljstvo u odnosu na migracijsku politiku, jer švedski nacionalizam jača.





Švedska nije prva „migracijska utopija“ koja proživljava porast nacionalizma. Prema posljednjim istraživanjima, provedenim od INSA-e, njemačka desna stranka „Alternativa za Njemačku“ (AfD) ima 17% potpore birača. Ona je po prvi put pretekla i „vječne“ njemačke Socijal-demokrate (SPD). Talijanska desna stranka „Liga“ ima 32,2%  prema posljednjem istraživanju SWG, u usporedbi s 30,3% krajem srpnja. Za usporedbu, ta je stranka na prošlim parlamentarnim izborima u ožujku ove godine dobila 17% glasova, a stranka „Pokret pet zvijezda“ 32,7%. Te dvije stranke danas čine talijansku vladajuću koaliciju.

Tko je mogao predvidjeti da će navedena socijalistička politika u Švedskoj (i ne samo tamo) dovesti do takvih neprijatnih posljedica? A Gaddafi je tražio svega 5 milijuna eura kako bi zadržao nezakonitu migraciju iz Sjeverne Afrike, upozoravajući o prijetnji nastanka „crne Europe“!

„Sutra Europa, možda, više neće biti Europa, ukoliko na njezin teritorij uđu milijuni afrikanaca“, izjavio je bivši libijski vođa još 2010. godine. Umjesto da ga se posluša, mi smo vidjeli njegovo ubojstvo. Sadašnja reakcija europskih ljudi, koje se olako svrstava u ekstremne desničare, a zapravo žele jedino sigurnost i socijalno blagostanje svojih društava kakvo je bilo i ranije, ukazuje na njihovo postupno otrježnjenje od postupaka vladajućih političkih elita. I to uopće nije iznenađenje. Zapravo, puno je veće iznenađenje do toga već i ranije nije došlo.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like