Švedska podiže razinu borbene spremnosti zbog situacije u Ukrajini

Vrhovni zapovjednik švedskih oružanih snaga Micael Buden smatra da je kriza uzrokovana situacijom oko Ukrajine iznimno ozbiljna. Usred općih napetosti, Švedska je povećala razinu svoje borbene spremnosti, rekao je u intervjuu za Dagens Nyheter.

“Svoju spremnost smo uskladili sa trenutnom situacijom. Ozbiljno je i zabrinjavajuće. Naravno, sada radimo još više i spremni smo za brže djelovanje nego inače. Spremni smo na razne događaje, uključujući i u neposrednoj blizini našoj granici”, rekao je Byden.

Posebna se pozornost posvećuje strateški važnom otoku Gotlandu koji se nalazi u Baltičkom moru. Sabor je 2015. godine donio odluku o povratku naoružanja na otok. Prošle godine, tijekom ruske vojne vježbe, na otok su poslana dodatna pojačanja. “Usred napetosti u Ukrajini i Europi, potrebno je da naša mjera borbene spremnosti uključuje Gotland i Baltičko more. Moramo biti spremni djelovati u različitim smjerovima”, rekao je zapovjednik. Na pitanje je li Švedska spremna obraniti Gotland u slučaju eskalacije, Byden je odgovorio potvrdno. “Mi radimo svoj posao bez izazivanja eskalacije. Naprotiv, prilično hladimo glave protivnika pokazujući da smo već u početnoj poziciji”, naglasio je.

Komentari

komentar

You may also like