Švedska pokreće proces protiv iranskog tužitelja zbog masovnih smaknuća 1988.

Švedski državni tužitelj jučer je obavio kako je podignuta optužnica protiv iranskog državljanina, prenosi Euronews. Optužen je za sudjelovanje u ratnim zločinima i masovnim smaknućima pred kraj rata iračko-iranskog rata u 80-tima.

Švedsko tužiteljstvo tvrdi da je osumnjičeni radio kao pomoćnik tužitelja u zatvoru Gohardasht pored iranskog grada Karaj gdje su se odvila smaknuća političkih protivnika u srpnju i kolovozu 1988. Ubijeni su simpatizeri i članovi “Narodnih iranskih mudžahedina”. Prilikom osmogodišnjeg rata između Irana i Iraka, mudžahedini su bili na strani Iraka i htjeli svrgnuti vlast Islamske Republike Irana i tadašnjeg vrhovnog vođu ajatolaha Homeinija.

Homeini je nedugo prije smrti i pred kraj rata naredio smaknuća svih zatvorenika u svim iranskim zatvorima koji su naklonjeni mudžahedinima. Većina zatvorenika Gohardashta tada je bila smaknuta u periodu od 17 dana. U memoarima zamjenika Homeinija Ali Montazerija piše da je ubijeno između 2800 i 3800, dok druge procjene govore i o 30 000 smaknuća u cijelom Iranu.

Uhićenog Hamid Nourija (60) se optužuje da je sudjelovao i naređivao zločine. Njegov odvjetnik Thomas Söderqvist tvrdi da Nouri odbacuje sve optužbe. Nouri je u pritvoru još od kraja 2019. kada je sletio u Stockholm.

Slučajno ili ne, optužnica je dignuta tek sada, nakon što je na poziciju iranskog predsjednika sjeo Ebrahim Raisi koji je bio jedan od glavnih nalogodavaca istih tih smaknuća. Sadašnji iranski predsjednik je sjedio u četveročlanom odboru tzv.”sudaca smrti”.

Komentari

komentar





You may also like