Švedska premijerka službeno podnijela ostavku

Magdalena Andersson, švedska premijerka u odlasku i čelnica socijaldemokrata, službeno je podnijela ostavku u četvrtak nakon što je priznala poraz na tijesnim izborima, izvještava Anadolu Agency.

Andersson će vlast predati desnoj koaliciji koja uključuje krajnje desne Švedske demokrate i stranke desnog centra. Andersson je prihvatila poraz na tiskovnoj konferenciji u srijedu, ali je podsjetila sve da su socijaldemokrati i dalje najveća švedska stranka s osvojenih više od 30% glasova.

“Upravo sam bila kod predsjednika i podnijela sam zahtjev za razrješenje s mjesta premijera Švedske”, rekla je odmah nakon sastanka s predsjednikom Andreasom Norlenom. Norlen je odobrio zahtjev i sada radi na izboru novog premijera. U međuvremenu, Andersson će voditi prijelaznu vladu prije formiranja nove vlade i nastavit će voditi socijaldemokrate.

Pružila je ruku tradicionalnoj desnoj stranci Umjerenjaka pozivajući ih na suradnju sa socijaldemokratima. “Ako bi umjerenjaci imali drugačije mišljenje i željeli surađivati ​​sa mnom umjesto sa Švedskim demokratima, onda bi mi vrata bila otvorena”, rekla je.

Na pitanje kakav je osjećaj predati vlast, odgovorila je: “Ne radi se o meni, radi se o Švedskoj.” Andersson je istaknula da će raditi na glatkoj promjeni vlade te da će čestitati Ulfu Kristerssonu, čelniku Umjerenih, na dan kada postane premijer Švedske. Andersson je otkrila da će njezini socijaldemokrati analizirati pogreške koje su napravili tijekom kampanje kako bi vidjeli “što iz ovoga možemo naučiti i što na temelju toga možemo učiniti kako bismo postigli još veću podršku biračkog tijela”.

Od čelnika Umjerene stranke bit će zatraženo da sastavi vladu. Njegov desničarski blok uključuje antiimigrantske Švedske demokrate, krajnje desnu stranku kojoj je nekoć bilo zabranjeno bavljenje politikom zbog nacističkih veza. Švedski demokrati sada su druga najveća stranka u nordijskoj zemlji.





Unatoč tome što su socijaldemokrati ostali najveća stranka u Švedskoj, blokovska politika je ta koja obično odlučuje tko će voditi zemlju. Nakon 99% prebrojanih glasova, sada je potvrđeno da je desničarski blok osvojio 176 mjesta, dok je ljevičarski blok osigurao 173 mjesta u Riksdagu, švedskom parlamentu. Međutim, konačni rezultat bit će objavljen nakon ponovnog prebrojavanja, što je standardna izborna praksa u Švedskoj.

Švedska premijerka priznala izborni poraz i najavila ostavku





Komentari

komentar

You may also like