Švedska pretekla Francusku i postala najveći europski neto izvoznik električne energije

Švedska je pretekla Francusku kao najveći neto izvoznik električne energije u Europi s opskrbom iz francuskih nuklearnih elektrana koja je dosegla povijesno niske razine, izvještava Anadolu Agency.

Prema analitičaru energetskih podataka Enappsys Ltd., većina električne energije iz Švedske izvezena je u Finsku i Dansku, dok je Francuska ove godine uvezla više energije nego što je izvezla. Jean-Paul Harreman, direktor tvrtke Enappsys, rekao je da su “nuklearni problemi Francuske rezultirali izuzetnom neto uvoznom pozicijom za francusko tržište” te da je to pojačano visokim cijenama plina, što je dovela do toga da je Francuskoj manje financijski atraktivno izvoziti uobičajene količine plina za Europu, što je zauzvrat smanjilo dostupne količine plina diljem Europe”.

Francuske nuklearne elektrane od velike su važnosti za europski elektroenergetski sustav. Oko polovice francuske atomske flote, najveće u Europi, stavljeno je izvan mreže dok se ‘oluja’ neočekivanih problema vrti oko nacionalnog operatora nuklearne energije kojeg podupire država, Électricité de France ili EDF. Dok Europska unija pokušava prekinuti veze s ruskom naftom i plinom nakon rata Moskve protiv Ukrajine, Francuska se kladi na svoje nuklearne elektrane kako bi prebrodila prijeteću energetsku krizu, piše The Telegraph. Nuklearna energija osigurava oko 70 posto električne energije u Francuskoj, što je veći udio nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svijetu. No, industrija je upala u energetsku krizu bez presedana dok se EDF suočava s problemima koji se kreću od tajanstvene pojave stresne korozije unutar nuklearnih postrojenja do toplije klime koja otežava hlađenje zastarjelih reaktora.

Europa se suočava s još dubljom energetskom krizom jer Francuska sada nabavlja velike količine energije iz drugih zemalja na kontinentu. Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo povećale su neto izvoz električne energije u istom razdoblju, dok je ukupni neto izvoz Švedske iznosio 16 teravat-sati u prvoj polovici 2022., što je dovelo do toga da je zemlja postala najveći europski neto izvoznik električne energije.

 

 





Komentari

komentar

You may also like