Švedska tvrdi da može oboriti ruske rakete „Iskander“

Švedska je poduzela mjere za stvaranje vrlo ozbiljnih vojnih problema za eventualnog protivnika – novi raketni štit te zemlje uskoro će postati operativan, pa će tako moći obarati i ruske krstareće i balističke rakete, piše medij ABC Nyheter pozivajući se na Ministarstvo obrane, a vijest prenosi Eadaily.

Takvi se navodi temelje na kupnji od Sjedinjenih Država mobilnih protuzračnih raketnih sustava Patriot, koje švedska vojska naziva “protuzračni sustav 103”. Sustavi protuzračne obrane koštali su švedski proračun više od deset milijardi švedskih kruna.

Prvi od četiri naručene baterije Patriot postavljen je na jugoistočnoj obali Švedske, u Halmstadu. Dana 18. studenoga predana je švedskoj vojsci. Prema Ministarstvu obrane te zemlje, sustav protuzračne obrane bit će pušten u rad do kraja ove godine.

“Poduzeli smo još jednu mjeru za stvaranje vrlo ozbiljnih vojnih problema za potencijalnog protivnika. Time se jačaju transatlantske veze Švedske i povjerenje partnera s kojima radimo. Osim toga, ova odluka šalje signal u području sigurnosne politike, pokazujući da Švedska gradi svoj vojni potencijal i da je ozbiljna po pitanju obrane”, izjavio je načelnik švedskog ratnog zrakoplovstva Karl-Johan Edström.

Zemlje poput Njemačke, Saudijske Arabije, Kuvajta, Nizozemske, Japana, Izraela, Poljske, Južne Koreje, Španjolske, Tajvana, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Grčke već su osigurale svoju sigurnost ovim naprednim sustavom oružja, naglašava ABC Nyheter, a sada je red na Švedskoj da modernizira svoju protuzračnu obranu i vojne sposobnosti.

“Ovo je vrlo važan dan za švedsku obranu i za Švedsku. Počinjemo veliku modernizaciju švedskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Prema mom mišljenju, ovaj smo korak trebali poduzeti davno”, izjavio je švedski ministar obrane Peter Hultkvist.
Prema njegovim riječima, “preduvjet je bilo sigurnosno stanje u okolnim područjima”. Cilj modernizacije zračnih snaga je “da Švedska bude sposobna izdržati krizu ili rat tri mjeseca – dok ne stigne međunarodna pomoć”.

“Ovo je signal švedskom narodu, signal našim partnerima i najbližim susjedima”, naglasio je Hultqvist.

Švedsko MO navodi kako će do kraja 2025. godine proturaketni štit biti dovršen i spreman za uporabu, uključujući i obuku osoblja. Za servisiranje četiri baterije sustava protuzračne obrane Patriot potrebno je oko 900 vojnika koji će raditi na vozilima, u zapovjednim i kontrolnim centrima, u energetskom pogonu, skladištima rezervnih dijelova, streljiva, kao i na zaštiti sustava od kopnenih napada.

Kako piše navedeni medij, domet sustava je oko 80 kilometara. Može se puniti s dvije različite vrste raketa. Također je sposoban pratiti do 50 različitih ciljeva istovremeno i istovremeno držati pet projektila u zraku. Patriot mora presresti krstareće i balističke projektile kao i zrakoplove.

“Dakle, sada, po prvi put, Švedska dobiva priliku oboriti ruske rakete Iskander (naslovna foto), koje mogu predstavljati prijetnju švedskom suverenitetu”, navodi se u članku.

Komentari

komentar
You may also like