Švedska u pismu navela što čini u vezi turskih zahtjeva

Švedska je poduzela “konkretne akcije” kako bi odgovorila na turske zahtjeve u vezi pristupanja NATO-u uključujući jačanje protuterorističkih mjera protiv kurdskih militanata, navodi se u pismu koje je Švedska poslala Ankari 6. listopada, prenosi Reuters.

U pismu na dvije stranice, koje je Reuters dobio na uvid, navodi se 14 primjera koraka koje je Švedska poduzela kako bi pokazala da je “u potpunosti predana provedbi” memoranduma koji je potpisala s Turskom i Finskom u lipnju, što je omogućilo da Turska ukloni veto na njihovo pristupanje NATO-u.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za članstvom u NATO-u u svibnju u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu, ali je Turska uložila veto optužujući ih da štite militante Kurdistanske radničke partije (PKK) i drugih skupina. Stockholm i Helsinki niječu da štite teroriste, ali su obećali surađivati s Ankarom i ukinuti embargo na izvoz oružja. No turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je 6. listopada da njegovi zahtjevi nisu ispunjeni.

U pismu Turskoj, Švedska je rekla da je “poduzela konkretne akcije u ključnim elementima trilateralnog sporazuma”. Švedska protuteroristička policija Sapo “intenzivirala je rad protiv PKK” i imala je “posjet na visokoj razini” Turskoj u rujnu gdje se sastala s turskom obavještajnom službom MIT. Po pismu, švedske vlasti “provele su nove analize uloge PKK u prijetnjama švedskoj nacionalnoj sigurnosti i organiziranom kriminalu i to će vjerojatno dovesti do konkretnih rezultata”.

Turska, EU i SAD smatraju PKK terorističkom skupinom. PKK se pobunio protiv turske države 1984. godine. Turska traži izručenje 73 ljudi iz Švedske i desetak iz Finske, gdje djeluju druge skupine. U pismu se navodi da je Švedska izručila jednog turskog državljanina 31. kolovoza na zahtjev Ankare te da je od 2019. Turskoj izručeno ukupno četvero ljudi.

Švedska ukinula embargo na izvoz oružja Turskoj





Komentari

komentar





You may also like