Švedska veleposlanica o Rusiji: Ne može se isključiti eskalacija u rat s NATO-om

Diana Madunic, švedska veleposlanica u Hrvatskoj, izjavila je u petak u Zagrebu da se ne može isključiti mogućnost da ruska invazija na Ukrajinu eskalira u rat Rusije i NATO-a, prenosi Hina.

„Previše je signala koji upućuju na to da će sukob dugo trajati i ne bismo trebali zaboraviti da ne možemo isključiti eskalaciju tog rata u rat između NATO-a i Rusije”, kazala je Madunic predstavljajući prioritete švedskog predsjedanja, pri čemu su sigurnost i jedinstvo Unije među najvažnijima.

S prvim danom 2023. Švedska je od Češke preuzela rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a na koje će uvelike utjecati ruski rat protiv Ukrajine i njegove posljedice za Europu.

Madunic je rekla da će se Stockholm usredotočiti na to da sačuva ujedinjenu Europu protiv Rusije. „Moramo im (Ukrajini) nastaviti pružati političku, gospodarsku, vojnu, humanitarnu pomoć i pomoć u rekonstrukciji”, naglasila je. “To će nam biti najveći i najvažniji prioritet. Mi vjerujemo da je jedinstvo naša snaga, bez njega postajemo mnogo slabiji, što ide u korist (ruskog predsjednika Vladimira) Putina u ovom ratu”, kazala je.

Drugi prioritet švedskog predsjedanja bit će konkurentnost, u čemu EU „zaostaje” za razvojem informacijske i komunikacijske tehnologije u Kini i brzim razvojem umjetne inteligencije u Silicijskoj dolini u SAD-u, rekla je Madunic. „Moramo poboljšati svoju kvalitetu, dodatno se usredotočiti na istraživanje i razvoj, inovacije i ne smijemo zaboraviti digitalizaciju”, ustvrdila je Madunic.

Veleposlanica je rekla da će klimatske promjene, koje se „odvijaju pred našim očima”, biti treći prioritet švedskog predsjedanja i da namjeravaju okončati pregovore o klimatskom paketu „Spremni za 55 posto”. Riječ je o paketu koji sadrži niz prijedloga čiji je cilj smanjiti neto emisije stakleničkih plinova u EU-u za najmanje 55 posto do 2030.





Madunic je kao četvrti prioritet istaknula vladavinu prava i demokraciju, koje je nazvala „ugroženima”. „Svjedočimo nazadovanju demokracija u svijetu. Sve je više zemalja postajalo liberalnim demokracijama, no sada već duže vrijeme možemo primijetiti polagano gušenje medija i civilnog društva”, izjavila je Madunic.

Švedska je članica EU-a od 1995. i ovo je treće njezino predsjedanje nakon 2001. i 2009. godine. Države članice EU-a svakih se šest mjeseci izmjenjuju u predsjedanju Vijećem i za to vrijeme predsjedaju sastancima na svim razinama u Vijeću, koje je uz Europski parlament zakonodavno tijelo EU-a.

Ukrajina je “praktično” članica NATO-a





Ukrajina je “praktično” postala članica NATO-a, rekao je u petak za BBC ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznjikov, čije snage pružaju otpor “silovitoj” ofenzivi” na grad Soledar, na istoku zemlje.

Ukrajinski ministar je u tom razgovoru rekao da vjeruje da će Zapad poslati Ukrajini tenkove i borbene zrakoplove, unatoč strahu nekih zemalja od eskalacije sukoba. “Ta zabrinutost za novu razinu eskalacije je, po mom mišljenju, jedna vrsta protokola”, rekao je, otklanjajući strah da bi nove pošiljke oružja Rusija mogla shvatiti kao provokaciju. “Ukrajina i ukrajinske oružane snage su postale član NATO-a. Praktično, ne formalno (pravno)”, rekao je, “jer imamo oružje i znamo kako se njime koristiti”.

“To je istina. To je činjenica”, dodao je, rekavši da ne vidi “zašto” bi te izjave bile sporne. “Siguran sam da ćemo uskoro i formalno biti član NATO-a”, rekao je. Službeno članstvo u NATO-u, kojemu Kijev teži, povuklo bi za sobom obvezu međusobnog pomaganja te bi druge članice Saveza morale vojno intervenirati kako bi pomogle Ukrajini u sukobu s Rusijom.

Stanje na terenu, u Soledaru je “veoma teško”, ali je “pod kontrolom”, dodao je, rekavši da su plaćenici skupine Wagner korišteni “u valovima, u jednom za drugim” napadom, pri čemu su pretrpjeli velike gubitke. Ta skupina “mora u neku ruku dokazati da je bolja od regularne vojske Ruske Federacije”, dodao je.

Ukrajinski ministar obrane je rekao da “oko 500 do 600” ruskih boraca svakodnevno gine u zemlji, a Ukrajina gubi desetinu tog broja. Ipak, ti se podatci ne mogu provjeriti iz neovisnog izvora.

EU i NATO su obećali u utorak da će Ukrajini poslati svu potrebnu pomoć kako bi se obranila od ruske agresije, a idući tjedan će se na razgovorima utvrditi koje vrste oružja će se poslati.

Rusija smatra da Europska unija postaje vazal NATO-a

Komentari

komentar

You may also like