Švedska vlada preživjela glasanje o povjerenju uz pomoć bivše kurdske borkinje; Zatezanje odnosa s Turskom

Švedska vlada “preživjela” je danas glasanje o povjerenju uz pomoć zastupnice čiji bi zahtjevi za potporu Kurdima u sjevernoj Siriji mogli zakomplicirati napore Švedske da se pridruži NATO-u, piše Reuters.

Turska blokira nade Švedske i Finske da brzo pristupe vojnom savezu NATO-a nakon ruskog napada na Ukrajinu i tvrdi da obje zemlje skrivaju ljude povezane s kurdskim skupinama koje Ankara smatra teroristima. Nezavisna zastupnica u parlamentu Amineh Kakabaveh, kurdskog podrijetla, suzdržala se od glasanja o prijedlogu oporbe desnog centra protiv ministra pravosuđa Morgana Johanssona zbog porasta organiziranog kriminala.

Bez njezinog glasa, prijedlog o izglasavanju nepovjerenja dobio je podršku 174 zastupnika u parlamentu od potrebnih 175.  Premijerka Magdalena Andersson rekla je da će njezina socijaldemokratska manjinska vlada podnijeti ostavku ako njezinom ministru bude izglasano nepovjerenje.

Švedska se suočava s porastom organiziranog kriminala posljednjih godina, a oporba za takvo stanje krivi politiku dobrodošlice izbjeglicama i slabu prevenciju kriminala pod vodstvom socijaldemokrata. Ove godine je ubijeno najmanje 30 ljudi. Švedska je bila zemlja s najmanje smrtonosnih pucnjava po glavi stanovnika u Europi, ali se u posljednja dva desetljeća pridružila zemljama s najviše smrtonosnih pucnjava.

Kakabaveh, bivša kurdska borkinja, rekla je za Reuters u petak da će pomoći vladi ako ista potvrdi da “podržava Kurde i da ljudi iz tih organizacija koji dolaze u Švedsku nisu teroristi”. Kakabaveh je u utorak u parlamentu kritizirala turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana jer se usprotivio kandidaturi Švedske u NATO-u i vršio pritisak na Stockholm da prilagodi švedsku slobodu govora i slobodu okupljanja njegovim zahtjevima. “U ovom domu se odlučuje o švedskim zakonima, ne u Ankari”, rekla je kolegama zastupnicima.

Kakabeveh je u studenom već spasila Andersson kad je prva švedska premijerka bila primorana podnijeti ostavku nakon samo jednog dana na funkciji.  Andersson je tada obećala da će Švedska produbiti suradnju sa sirijskom Demokratskom unijom, kurdskom skupinom.





Turska tu stranku smatra dijelom PKK koju i Turska i Švedska nazivaju terorističkom organizacijom. PKK od 1984. godine vodi pobunu u Turskoj u kojoj je ubijeno više od 40 000 ljudi.

Švedska se ne slaže da je sirijska stranka, ili nekoliko drugih kurdskih skupina, dio PKK. Socijaldemokrati predvođeni Andersson u studenom su rekli da je “neprihvatljivo” da se simpatizeri sirijske stranke smatraju teroristima.

“Dogovor iz studenog prošle godine još uvijek vrijedi”, rekao je u utorak tajnik Socijaldemokratske stranke Tobias Baudin za novinsku agenciju TT. Švedska bi trebala održati opće izbore u rujnu.





Komentari

komentar

You may also like