Švedski analitičar: zašto nije došlo do ruske gospodarske krize nakon sankcija

Od početka rata, EU i SAD uvele su široke sankcije protiv Rusije kako bi utjecale na tamošnje gospodarstvo. Nekoliko stručnjaka predvidjelo je njegovu financijsku krizu. Ali to nije bio slučaj – zar ne? – pitala je švedska televizija SVT poznatog analitičara Torbjörna Beckera, voditelja istočnoeuropskog instituta na Stockholm School of Economics.

Becker je odgovorio:

„Teško je govoriti o tome što se dogodilo s ruskim gospodarstvom. Statistički, brojke na koje se oslanjamo pri procjenama ne izgledaju kao inače. … Bez sankcija i s rastućim cijenama nafte i plina 2022. rast bi vjerojatno bio plus 6-7 posto da sankcije nisu uvedene, smatra Becker i dodaje kako su sankcije smanjile rast BDP-a za otprilike 10 postotnih bodova – što je jako puno.

Pritom Becker navodi razloge zašto je po Rusiju prošlo bolje nego što su mnogi stručnjaci predviđali, a jedan od njih je, kako navodi – dobro upravljanje ruske središnje banke. 

Podsjećamo da je u svom nedavnom govoru ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio kako Zapad nije postigao željene ciljeve u sankcijskom ratu protiv Rusije te da je zbog sankcija i sam još više stradao.

Komentari

komentar





You may also like