Švedski medij: Nedostaje 50 metara plinovoda Sjeverni tok 1

Nedostaje najmanje 50 metara plinovoda ispod Baltičkog mora, izvijestio je u utorak švedski dnevni list Expressen nakon što je objavio prve javne snimke oštećenja nastalog u rujnu. Švedska policija i državno odvjetništvo sumnjaju da je istjecanje plina iz plinovoda Sjeverni tok 1 te Sjeverni tok 2 dana 26. rujna posljedica hotimične eksplozije i zato taj slučaj istražuju kao čin sabotaže.

Video snimljen malenim daljinski upravljanim podvodnim vozilom ili podvodnim dronom, koji je objavio Expressen, pokazuje savijeni metal i otvoren plinovod na dnu Baltičkog mora. Video je snimljen u ponedjeljak, navodi Expressen, a agencija Reuters dodaje da nije mogla neovisno provjeriti prikazuju li snimke doista plinovod Sjeverni tok 1.

Švedske službe sigurnosti objavile su u listopadu da su preuzele materijal s mjesta eksplozije radi istrage. Švedska mornarica i sigurnosna policija odbili su komentirati pisanje Expressena, a obalna straža nije odmah bila dostupna za komentar, dodaje Reuters.





Istraga danske policiie

Preliminarna istraga štete na dva plinovoda Sjeverni tok u danskom dijelu Baltičkog mora pokazuje da su istjecanje izazvale “jake eksplozije”, objavila je kopenhaška policija u utorak u priopćenju

Daljnju istragu o puknućima plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 od 26. rujna u danskom isključivom gospodarskom pojasu zajednički će voditi kopenhaška policija i danska sigurnosna i obavještajna služba. “Još je prerano govoriti o okvirima u kojima će se odvijati međunarodna suradnja s npr. Švedskom i Njemačkom jer to ovisi o nekoliko aktera”, objavila je kopenhaška policija.





Potkraj rujna plinovodi su oštećeni u eksplozijama na četiri mjesta, dva u švedskim vodama i dva u danskim. Vjeruje se da je riječ o sabotaži i otvorena je istraga. Incident se dogodio u trenutku visokih napetosti između Europe i Rusije zbog rata u Ukrajini. Danske vlasti objavile su ranije ovaj mjesec kako plin više ne istječe iz dijelova plinovoda u njihovoj gospodarskoj zoni. Rusija odbacuje optužbe da je odgovorna za oštećenje plinovoda i traži da bude uključena u istragu.

Komentari

komentar

You may also like