Švedski ministar vanjskih poslova izbjegao pitanja o spaljivanju Kurana

Švedski ministar vanjskih poslova u utorak se suzdržao od odgovaranja na pitanja o nedavnom spaljivanju muslimanske svete knjige, Kurana, ispred turskog veleposlanstva u Stockholmu, izvještava Anadolu.

Tobias Billstrom prisustvovao je sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta u Bruxellesu kako bi govorio o prioritetima švedskog predsjedničkog mandata, samo nekoliko dana nakon što je ekstremistički političar spalio primjerak Kurana uz policijsku zaštitu i dopuštenje švedske vlade.

Marton Gyongyosi, mađarski nezavisni zastupnik u parlamentu, upitao je kako će Švedska ubrzati svoj proces članstva u NATO-u u jeku najnovijih prosvjeda u Stockholmu usmjerenih protiv Turske i njenog predsjednika, kao i spaljivanja Kurana. Rasmus Paludan, ekstremistički švedsko-danski političar, stoji iza spaljivanja Kurana u glavnom gradu Švedske u subotu. Dan kasnije uslijedio je Edwin Wagensveld, ultradesničarski nizozemski političar i vođa islamofobne skupine Pegida, koji je u Haagu trgao stranice iz primjerka Kurana. Wagensveldov video na Twitteru pokazao je da je spalio iskidane stranice svete knjige u wdtavi. Gyongyosi je istaknuo da su ti incidenti imali negativan utjecaj na stav Ankare o ratifikaciji švedske i finske kandidature za članstvo u NATO-u. Billstrom je ostavio ovo pitanje bez odgovora.

Nakon sjednice, švedski ministar vanjskih poslova odgovarao je na pitanja švedskih novinara, ali je ignorirao pitanja Anadolua, iako ih je čuo, piše turska agencija. Rekao je švedskim novinarima da je Stockholm u kontaktu s Helsinkijem kako bi bolje razumjeli najnovije izjave Turske o tom pitanju. Billstrom je također naglasio da će Stockholm poštovati memorandum koji je prošlog lipnja potpisao s Turskom i Finskom, prema kojem su se dvije nordijske zemlje obvezale poduzeti korake protiv terorista kako bi stekle članstvo u NATO savezu, što su tražile zbog rusko-ukrajinskog rata.

Mediji su izvijestili o navodima iz Helsinkija da bi mogli razmotriti napredovanje svoje prijave za članstvo u NATO-u bez Švedske, a Billstrom je na to kazao da mu je njegov finski kolega rekao da se to neće dogoditi. Poručio je da su pregovori trenutno suočeni s poteškoćama te da će Švedska i Finska zajedno preispitati to pitanje i poduzeti korake u korist nastavka memoranduma.

Billstrom je u ponedjeljak ponovio da njegova vlada ne podržava spaljivanje svetih spisa, ali je također ustvrdio da ga sloboda izražavanja “čini legalnim sa švedskog gledišta”. “Švedska vlada bila je vrlo jasna oko toga da obje strane imaju slobodu izražavanja u Švedskoj, ali smo također vrlo jasno dali do znanja da se ne svrstavamo na stranu onih ljudi koji su to počinili”, rekao je Billstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije u Bruxellesu.

Medij: SAD su spaljivanje Kur’ana opisale kao gnusni čin, ali ga nisu osudile

Komentari

komentar

You may also like