Švedski premijer Stefan Lofven dao ostavku nakon što mu je parlament izglasao nepovjerenje

Prošlog tjedna smo pisali o tome da je švedski parlament po prvi put u povijest izglasao nepovjerenje premijeru. Većina koju je imala koalicijska vlada je bila tanka i sastavljena od svjetonazorski različitih aktera. Takva nestabilna vlada je pala oko regulacije cijena za najam stanova. “Lijeva stranka” nije htjela dati dodatnu slobodu vlasnicima stanova da sami određuju cijene najma što je bila ideja stranke premijera.

Premijer je imao tri opcije: raspisati prijevremene izbore, održavati vladu bez većine potrebne za odluke u “pat poziciji” ili dati predsjedniku parlamenta ovlast da predloži i sastavi novu vladu. Stefan Lofven je imao tjedan dana za odluku. Nakon tjedan dana je dao ostavku i prepustio predsjedniku parlamenta potragu za novom vladom. Dok se nova vlada ne oformi, sadašnja će obavljati neke sitne i rutinske dužnosti.

Lofven iz stranke Socijal-demokrata, bivši je vođa sindikata. Za neke je vješt pregovarač koji je uopće uspio spojiti nespojive aktere. Za druge je savitljivi političar bez osobnosti i vizije. Ekonomisti tvrde da politička kriza neće naštetiti ekonomiji Švedske koja se dobro oporavlja nakon pandemije.

Komentari

komentar

You may also like