Švedski veleposlanik: Iako nam se „Sjeverni tok 2“ ne sviđa, pomorsko pravo je važnije

Švedski veleposlanik u Ukrajini, Martin Hagström, izjavio je, kako je odluka švedske vlade o davanju suglasnosti za izgradnju plinovoda „Sjeverni tok 2“ u švedskom isključivom gospodarskom pojasu utemeljena na Konvenciji UN-a o pomorskom pravu.

Diplomat je, očito, imao potrebu primiriti ukrajinski državni vrh, nezadovoljan odlukom Stockholma. Zato je pojasnio, kako će plinovod prolaziti izvan švedskih teritorijalnih voda tj. kroz međunarodne vode. Zbog toga se švedska vlada morala pridržavati spomenute Konvencije UN-a. Također je kazao, kako pravno gledano, sve zemlje imaju pravo postavljati podvodne kabele i cijevi u kontinentalnom šelfu izvan teritorija priobalne države. Pa iako se trasa za postavljanje takvih cjevovoda određuje tek poslije suglasja priobalne države, ona ne može spriječiti izgradnju takvih objekata.

Martin Hagström je izjavio kako je Rusija zahtjev za izgradnju „Sjevernog toka 2“  Švedskoj uručila u rujnu 2016.g. i da je Švedska odmah počela provjeravati utjecaj realizacije tog projekta na okoliš.

„Za Švedsku je primjena normi međunarodnog prava ne samo pravna obveza, već i temeljni interes sigurnosti. I mi očekujemo isti pristup od svih drugih država. Snažna potpora međunarodnom pravu je ne samo temelj švedske politike, već i politike EU u odnosu prema ruskoj agresiji protiv Ukrajine“, naglasio je švedski veleposlanik.

Dodao je, kako Švedska nema nikakvih ekonomskih interesa u tom projektu i da ona razumije i „u mnogome“ dijeli kritiku u odnosu na „Sjeverni tok 2“.
Koliko će ukrajinsku politiku zadovoljiti ovakvo obrazloženje švedskog diplomate, s obzirom da se Kijev snažno protivi izgradnji „Sjevernog toka 2“, možemo samo pretpostaviti.

Švedska odobrila izgradnju plinovoda „Sjeverni tok 2“

 

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

loading...

You may also like