Švicarci će glasovati o sprječavanju bezgotovinskog društva

Građani Švicarske dobit će priliku pokušati osigurati da njihova ekonomija nikada ne postane bezgotovinska, objavila je interesna grupa, nakon što je do ponedjeljka prikupila dovoljno potpisa za pokretanje glasovanja o tom pitanju, javlja Reuters.

FBS (Free Switzerland Movement) kaže da gotovina igra sve manju ulogu u mnogim gospodarstvima, budući da elektronička plaćanja postaju standard za transakcije u sve više digitaliziranim društvima, što državi olakšava praćenje postupaka svojih građana.

Predlaže se da se švicarskom zakonu o valuti doda klauzula koja uređuje kako središnja banka i vlada upravljaju opskrbom novcem, propisujući da “dovoljna količina” novčanica ili kovanica mora uvijek ostati u optjecaju. Reuters navodi da nema dokaza o pomacima prema bezgotovinskom društvu od strane švicarskih vlasti.

FBS je priopćio da je prikupio više od 111.000 potpisa potpore za ovu mjeru, više od 100.000 potrebnih za pokretanje glasovanja. Prema švicarskom sustavu izravne demokracije, prijedlog bi postao zakon ako ga odobre glasači, iako bi vlada i parlament odlučivali kako će se taj zakon provoditi

“Jasno je da… oslobađanje od gotovine ne samo da dotiče pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti… nego nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora”, rekao je predsjednik FBS-a Richard Koller na web stranici grupe. On također vidi Švicarsku kao europskog nositelja standarda za obranu gotovine, budući da bi proguravanje takvih jamstava u Europskoj uniji podrazumijevalo “gotovo nemoguć” proces osiguravanja odobrenja od svih 27 država članica.

Ubrzan utjecajem karantene zbog COVID-19, trend povećanja bezgotovinskog plaćanja bio je očit još 2017., kada je istraživanje Ipsosa pokazalo da bi više od trećine Europljana i Amerikanaca rado ostalo bez gotovine, a 20% ih je to već učinilo.





 

Komentari

komentar





You may also like